Pildid: mis puudub Põhja-Korea Pyongyangi uues klantslennujaamas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis valmis hiljuti uus rahvusvaheline lennujaam, mis näeb välja nagu klantspilt, kuid uurimine näitas, et sealt puudub midagi.

Uudisteagentuuri AP ajakirjanike sõnul on kolme terminaliga lennujaamas olemas küll internetiruumid, kuid neis puudub internet.

Internetiühendus on olemas lennujaama töötajatel, kuid mitte reisijatel.

Välisajakirjanikud tegid internetiruumides katseid leida wifi, kuid see ei õnnestunud. Osadel internetiruumide arvutitel olid ees ikoonid, kuid neil hiirega klõpsu tegemine ei avanud midagi. Arvutite juures oli puudu ka klaviatuure.

Pyongyangi lennujaama juhid keeldusid interneti puudumist kommenteerimast.

Välisajakirjanike sõnul on Põhja-Korea uus lennujaam nagu väike selle riigi mudel, sest enamikul põhjakorealastel puuduvad arvutid, nutiseadmed ja juurdepääs internetti.

Neil vähestel, kelle siiski on arvuti, saavad kasutada vaid riigi sisest veebi. Tegemist on intranetiga, mis on riigi poolt lubatud.

Internetiühendus on vaid eliidil, IT ekspertidel ja neil, kes töötavad näiteks Lõuna-ja Põhja-Korea Kaesongi piiriala tööstuslinnakus. Põhja-Korea luure jälgib pingsalt kõiki põhjakorealastest internetikasutajaid.

Pyongyangi lennujaamas avatud internetipunktidega tahab see paariariik jätta muljet, et neil on olemas sama, mis muljal maailmas.

Uues lennujaamas on suveniiripoed, infolauad ning klantsreklaamid kohalikust lennufirmast Air Koryost.

Lennujaamas leidub ka maiustustepoode ja isegi šokolaadi purskkaevud, samas kui tavaliste põhjakorealaste jaoks on šokolaad luksus.

Lennujaamas on samuti suitsetamisruumid, millel on hoiatus, et suitsetamine võib kahjustada tervist. On teada, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un on ahelsuitsetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles