Kes loovad erakondadele sõnumeid?

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade õhupallid
Erakondade õhupallid Foto: Raigo Pajula

PR-spetsialist Daniel Vaarik uuris, kes nõustavad eelolevatel valimistel Eesti erakondi reklaami suhtekorralduse alal.

On see siis pensionäridega kohtuv Ansip, poksikinnastelt või malenuppudelt jõudu ja tarkust laenav Savisaar või küürimisülikonnas Laar, on arusaadav, et nad pole neid kostüüme ja setting'uid  päris ise välja mõelnud.

Niisiis, tähtis värk. Ja minu meelest on oluline teada, millised firmad või isikud nõustavad Eesti erakondade kommunikatsiooni. Paar nädalat tagasi võtsingi kätte ja saatsin nelja suurema erakonna esindajatele kirja, milles küsisin sellised küsimused:

1. Kes nõustavad teid järgmiste valimiste reklaami ja pr-i alal?
2. Kas kasutate ka välismaiseid konsultante?
3. Kui jah, siis milliseid?

IRL

Erakonna pressiesindaja Rauno Veri sõnul nõustab IRL juba 2006. aastast Reet Roosi osalusega meediafirma Inspired.  Küsimusele, kas vastab tõele, et IRL kasutab seekord valimisnõustajana ka Mark Eiknerit, vastas Veri lõpuks: «Vastus on jah, ta on panustanud.»

Mark Eikner ja Paavo Pettai olid ju varem Eesti poliitreklaamituru Modern Talking.

Koos mõtlesid nad Edgar Savisaarele igasuguseid ägedaid reklaame välja ning tihti kõndisid nad nii siin ja sealpool JOKKi.Kas Eikneri kasutamine toob kaasa ka IRLi enda näo muutumise?

Võimalik, sest kui te mäletate hiljutist IRLi rahvaküsitlust, siis selles liigutuses on kindlasti äratuntav teatav eiknerlik-keskerakondlik kvaliteet.

Rauno Veri vastas küsimusele välismaiste nõustajate kohta aga järgmist: «Vastus on ebamäärane, otseselt mitte aga eks mõni inimene ikka on kusagil kellelegi midagi öelnud, mida võib nõuandeks nimetada».

Keskerakond

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki sõnul Keskerakond nende valimiste eel välismaiseid nõustajaid ei kasuta.

Ta kinnitas, et Keskerakond kasutab Paavo Pettaid, keda viimati seostati Kultuuripealinna nõustava firmaga Midfield ning Raimond Kaljulaidi firmast PRB, kuid lisas, et «tiim võib kujuneda ka suuremaks, mis ongi hetkel väljatöötamisel».

Ei saa mainimata jätta, et Keskerakond ja erakonna juhitav Tallinna Linnavalitsus on oma valimisnõustajatega seotud palju laiema vereringe kaudu kui lihtsalt ettevalmistused valimisteks.

Näiteks Paavo Pettai firma Midfield teeb tööd Tallinn 2011 sihtasutusele ning Raimond Kaljulaidu on nähtud tegutsemas paljudes linna huvidega projektides.

See pakub palju võimalusi erinevateks huvide konfliktideks ning sel põhjusel on Keskerakonna nõustajad  olnud ka meedia suurema tähelepanu all.

Reformierakond

Reformierakond on juba aastaid kasutanud reklaamiagentuuri Kontuur Leo Burnett teenuseid ning nii ka seekord. Pikkade traditsioonidega strateegiline kampaanianõustaja selle agentuuri poolt on Urmas Villmann, Kontuuri-poolne tiimijuht on Jane Oblikas.

Reformierakonna kampaaniad on tegelikult sarnased olnud läbi aastate ning ilmselt on see mõneti ka seotud nii erakonna enda kommunikatsioonitiimi järjepidevusega kui ka  ühe ja sama reklaamiagentuuri kasutamisega.

Erakonna baassõnumeid iseloomustab praktiline joon, mida võib lõpuks kokku võtta Bill Clintoni valimisnõustaja James Carville’i tabava fraasiga aastast 1992: «It’s the economy, stupid!».

Ka praegu on Reformierakonna valimisretoorikasse selgelt sugenemas  rahvusliku uhkusega seotud teemad nagu oma tuumajaam, kuid  loomulikult ei jäeta ette ja taha mainimata euro tulekut.

Eks siis varsti saame näha, kuidas see kõik lahendatakse. Silver Pukk erakonnast kinnitas, et seekord Reformierakond välismaiseid nõustajaid ei kasuta.

Sotsiaaldemokraadid

Kirsti Ruul, Sotsiaaldemokraatide kontorist, kes on valimisettevalmistuste eelsest ajast tuntud ka kui PR firma PR-Partner konsultant, saatis Vaarikule aga järgmise vastuse: SDE reklaamipartner on Rakett.

PRi alal erakonnal peale minu eraldi nõustajat ei ole, mind on just valimiseelseks perioodiks erakonna kommunikatsioonijuhina tööle võetud.

Välismaiseid konsultante SDE ei kasuta. Kui SDEd võrrelda teiste erakondadega, siis on just selles erakonnas silmapaistvalt suur kontsentratsioon sotsiaalteadlasi ja meediapraktikuid.

Seega loodame olemasolevat potentsiaali, ideid ning rikkalikke kogemusi maksimaalselt ära kasutada.

Hilisema täpsustava küsimuse peale lisas, et Raketi-poolsesse tiimi kuuluvad Priit Isok, Siim Pütsepp ja Kätlin Hõbemägi.

Daniel Vaariku arvamus on avaldatud lühendatud kujul. Täismahus on seda võimalik lugeda Vaariku blogist Memokraat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles