Tüütud iluprobleemid, mis painavad vaid trennihuvilisi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Trenn on igale inimesele isegi suur katsumus. Selleks tuleb aega leida, selle ümber tuleb söögiaegasid sättida ja pärast raskemat trenni on oodata lihasvalu. Suvepalavaga lisandub aga nendele tüütustele veel nahaprobleeme.

Prevention pakub trenniga seotud iluprobleemidele välja lihtsaid lahendusi, et trenn ei jääks välimuse tõttu tegemata.

Hõõrumine reite vahel. Niiske naha hõõrdumisel võib tekkida marrastusi nii jalgade vahele kui mujalegi, kaenla alla ja rinnanibude ümber. Kui marrastusele satub veel higi, võib see olla väga valus. Enne trenni kata vajalikud kohad vaha või geeliga, mis ei tee nahka kleepuvaks ja ei lase sel nii kergesti hõõrduda. Toote marrastuse ennetamiseks ja raviks leiad apteegist. Ära kata hõõrdunud kohta plaastriga, sest see takistab nahal paranemast. Valu möödub kiiremini, kui lased haaval õhu käes kuivada ja kannad avaraid riideid. 

Kipitus kaenla all. Deodorantidest võib leida kaks ainet, alumiiniumkloriidi ja alkoholi, mis võivad trenni tehes põhjustada valulikku kipitust, kui sul on tundlik nahk või kui sa oled kandnud deodoranti nahale kohe pärast raseerimist. Pärast raseerimist on nahk eriti tundlik, kui tera on nüriks kulunud. Nii tirib see nahka ja põhjustab mikrorebendeid. Kui tead, et põhjus ei peitu žiletiteras, viska oma deodorandietiketile pilk peale. Tundliku naha korral eelista alkoholivaba lõhnastajat ja kanna see nahale alles 15–20 minutit pärast raseerimist.

Picture alliance
Picture alliance Foto: Picture alliance / moodboard

Higi, mis paneb silmad kipitama. Suvel ei pääse päikesekaitsekreemita, kuid kui õues trenni teha, valgub see koos higiga silma. Nahka kaitsmata jätta ei tohiks, aga õnneks on ka sellele probleemile lihtne lahendus. Nii nagu on lastešampoonid «pisaravabad», võid ka trenni tehes kasutada lastele mõeldud päikesekaitsekreeme, mis on hellema koostisega. Geelja tekstuuriga vahendid tilguvad enamasti vähem. Selleks, et higi ei tilguks silma, kanna peapaela, mis ei näe ehk kõige lahedam välja, kuid takistab ka juuksehooldusvahendite silma sattumist. Trenni ajal hoidu silmade hõõrumisest ja puhasta silmaümbrust puhta rätikuga. Kui kipitus ei leevene, loputa silmi puhta vee või silmatilkadega.

Mädased vistrikud. Higi, bakterite ja rasu kombinatsioon näonahal tekitab suvel eriti palju punne. Kõige rohkem tekib neid lõuale ja otsmikule. Kõige suurem viga sel puhul on teha trenni meigiga ning higistades rätiga nägu pühkida – nii surud jumestuskreemi ja higi segu nahapooridesse. Selleks, et nahk püsiks klaar, pese nägu puhtaks enne ja kohe pärast trenni. Kui pesemisvõimalust ei ole, kasuta näo puhastamiseks niiskeid salvrätte. 

Punased punnikesed spordirinnahoidja all. Tõenäoliselt ei ole tegu akne, vaid nn higipunnidega ehk surnud naharakkudega, mis on ummistanud higinäärmed. Tunned need ära selle järgi, et need tekivad kohtadesse, kus higinäärmeid on kõige rohkem, tekitades V-kujulise mustri rinnal ja seljal. Mida kauem on higi nahal, seda rohkem punnikesi tekib. Seetõttu tasub pärast trenni kohe pesema minna. Probleemi annab ennetada, kui kannad higi imavat spordirinnahoidjat ja -toppi. 

Valge peaga punnid. Teised sarnased punnikesed tekivad enamasti kohtadesse, kus kangas surub tihkelt vastu nahka. Tegu on karvanääpsupõletikuga, mille tõttu kerkib karvanääpsu kohale punane või valge peaga punn. Kuna trenni tehes kehatemperatuur tõuseb, võib kuumus põhjustada nahal bakterite vohamist. Samuti võib riie karvanääpsu takistada, mistõttu bakterid saavad selles kergemini kasvada. Trenni tehes ei maksa pesu pesemise pealt kokku hoida – kanna alati puhtaid ja avaraid rõivaid. 

Näopunetus trenni tehes. Sinna pole midagi parata, aga mõni inimene lähebki teistest kiiremini näost punaseks nagu peet. Enamasti ei ole selle taga midagi erilist, aga kui su nägu on sageli punane ka teistes olukordades, tuleks pöörduda nahaarsti poole. Vastasel juhul võib olukord süveneda ja tekitada püsivaid nahaprobleeme. Tavalise õhetuse korral võid pärast trenni kiirema toibumise nimel proovida üht nippi: leota tassitäies vees kolm rohelise tee pakikest ja pane see külmikusse jahenema. Pärast trenni kasta leotisesse puhas rätikuots ja kata sellega punetavad kohad viieks minutiks. Ühelt poolt jahutab teeleotis nahka füüsiliselt, teiselt poolt aitab tees sisalduv kofeiin nahas veresooni kiiremini kokku tõmmata, tänu millele taastub kaunis jume kiiremini kui iseseisvalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles