Mida teha rasuse peanahaga?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis võiks olla juuksehoolduse juures tüütum kui see, et veidi aega pärast pesu tunduvad juuksed jälle mustad? Rasuse juuksetüübi puhul on see tavaline nähtus. 

Juuksed lähevad kiiresti rasuseks neil, kelle peanahk toodab liigselt rasu, mis liigub mööda karvatüve alla, selgitab ekspert Angelo David Pisacreta portaalis Women’s Health.

Liigset rasu põhjusteks võivad olla geenid, hormonaalse tasakaalu häired, niiskus, toitumine või ka tõbi nimega seborroiline dermatiit. Viimane põhjustab peanahal lisaks kestendavaid laike ja sel juhul peaksid kindlasti pöörduma nahaarsti poole. 

Kui tahad, et juuksed ei läheks nii kiiresti rasvaseks, siis selleks soovitab Pisacreta juukseid harvem pesta. Šampoon võtab juustelt loomuliku rasu ära ja mida rohkem seda kasutada, seda enam rasu peanahk toodab. 

Alguses võib olla keeruline varasemaid harjumusi muuta, kuid tegelikult pole mõistlik juukseid iga päev pesta. Pisacreta soovitab seda teha ülepäeviti. «Igapäevane peapesu ärritab peanahka, teeb juuksed kuivaks ja muudab isegi juuksevärvi luitunuks,» sõnab ta.

Pisacreta selgitusel tuleks pärast šampooniga pesemist juukseid kaks korda loputada, et tootejäägid kindlasti peast paremini välja saada. Rasuse juuksetüübi puhul ei tohiks kasutada väga niisutavaid tooteid ning juustesse jäetavaid palsameid või juukseõlisid. Need teevad juuksed kiiremini rasvaseks ja tõmbavad lisaks õhus lendlevad sodid ja tolmuosakesed sinu juuste külge. Tolm teeb omakorda juuksed raskemaks ja need paistavad mustemad välja.

Alguses, kui sa veel harjutad end harvem juukseid pesema, on juuksed tõepoolest veelgi mustemad, kuid ajapikku harjub keha ümber ja nahk toodab üha vähem rasu. Seni võiksid proovida kuivšampooni, et pesuta päevad rõõmsamalt üle elada. 

Kui kuivšampoon pole seni tulemusi andnud, kasutad seda tõenäoliselt valesti. Kõige parema tulemuse saad siis, kui kammid esiteks juuksed läbi, siis raputad purki ja pihustad toodet ainult juuksejuurtele, hoides purki peast piisavalt kaugel. Pärast pihustamist kammi juuksed veel korra läbi, et toode hajuks juustel ühtlasemalt. Kui sa pead läbi ei kammi, võib kuivšampoon peanaha poore ummistada ja selle tulemuseks on jällegi liigne rasu tootmine. 

Kui su juuksed näevad pesuvabadel päevadel liiga õnnetud välja, soovitab stilist proovida kahte soengut - sassis hobusesaba või flirtivaid lokke. Sassis hobusesaba jaoks kanna juustesse esiteks kuivšampooni ja enne patsi sidumist aja juuksed näpuotstega sassi. 

Lokkide abil näevad rasused juuksed paremad välja, sest ei vaju nii peadligi. Tee koolutajaga lokid ja kammi need näppudega lohakalt läbi. Seejärel kanna juustesse meresoolapihustit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles