Mida teha heas korras üleliigsete asjadega?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul on asju, mida enam ei vaja ja need on korralikud ja töötavad, siis enne äraviskamise mõtteid paku neid kõigepealt abivajajatele. Saad korraga kodu kraamitud ning teistele head teha. 

Abivajajateni jõudmiseks on erinevaid mooduseid. «Julged hoolida» pakub mõned neist välja.

  • Uuskasutuskeskused võtavad vastu kõiki asju peale toiduainete. Viia võib riideid, mänguasju, mööblit, nõusid. Osa asjadest müüakse, kuid palju jõuab otse abivajajateni. Uuskasutuskeskused asuvad lisaks Tallinnale ka Pärnus, Tartus ja Paides. Vaata lähemalt: www.uuskasutus.ee.
  • Riidekonteinerid. Lisaks Uuskasutuskeskustele saab rõivaid viia Humana kauplustesse või Tallinnas mugavalt ka linna jäätmekeskuse kogumiskonteineritesse. Kauplusest saadetakse annetused edasi sorteerimiskeskusse, kus annetatu sorteeritakse vastavalt kvaliteedile ja kasutusotstarbele. Vastu võetakse terveid rõivaid, jalatseid ja mänguasju.
  • Kohalikud omavalitsused. Kui on ära anda riideid, mööblit, tehnikat ja toitu, tasub nõu kindlasti pidada ka kohaliku omavalitsusega. Paljudes omavalitsustes on olemas info abivajajatest ja nad suudavad tihtipeale toimetada asjad otse nendeni.
  • Lasteaiad. Lasteaeda tasub pakkuda mänguasju, raamatuid ja puslesid, samuti ajakirju ja paberit – sõnaga kõike, millest saab midagi meisterdada. Osad lasteaiad võtavad suure heameelega sügisel vastu ka köögi- ja puuvilju.
  • Kirikud. Tallinnas Oleviste kirikul on rohkearvuline kogudus, kuhu saab viia kasvõi iga päev puhtaid ja korralike riideid, jalanõusid ja mänguasju. Seal on asjade jagamiseks isegi spetsiaalne päev, tänu millele saavad abi nii paljulapselised pered, üksikvanemad, vanainimesed kui ka kodutud. Selliseid kiriku kogukondi on veelgi, kus leidub abivajajaid. Kindlasti tasub nõu pidada kiriku hoolekogu ja kirikuõpetajaga, kes teab täpsemalt oma kogukonna olukorda ja saab aidata asjadele omaniku leidmisega ja abivajajani jõudmisel. Samuti võib kirikule pakkuda toiduaineid ja ise valmistatud hoidiseid.
  • Lastehaiglad. Tallinna Lastehaigla võtab vastu väga heas korras olevaid lasteriideid lastele vanuses kuni üks eluaastat ehk kuni suuruses 80 cm. Eriti on puudus väikestest riietest suuruses 40–55 cm enneaegsete laste jaoks. Samuti on lastehaiglates teretulnud lasteraamatud ja mänguasjad neile, kes peavad pikemalt kodust eemal olema. Võimalike abivajajate kohta saab küsida ka piirkondlikest haiglatest, kus on lasteosakonnad.
  • Varjupaigad ja kriisikodud. Rõivaid, raamatuid ja isegi laste asju võivad heal meelel vastu võtta naiste varjupaigad ja kriisikodud üle Eesti. Vaata lähemalt: www.naistetugi.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles