Eluülikooli tudengid loodavad võitu

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonraker. Vasakult solist Louie Digman, trummar Urmas Voe, kitarrist Albert Lass ja basskitarrist Hendrik Haljas.
Moonraker. Vasakult solist Louie Digman, trummar Urmas Voe, kitarrist Albert Lass ja basskitarrist Hendrik Haljas. Foto: Margus Ansu

«Võit jääb siis vähemalt koju,» lubas Urmas Voe., homme Tudengibändi finaalis esineva pundi Moon­­raker trummar. See võib tõesti nii olla, kuna seitsmest finalistist on vaid nemad ainsana ainult tudengilinnas jämmiv bänd.


Moonrakeri praegune solist inglane Louie Digman otsustas aasta eest, et võiks oma klaverimängule ja laulule kõrvale võtta kellegi, kes mängiks ka kitarri. Kampa lõi kitarrist Albert Lass. Edasi mõtlesid poisid, et võtaks kellegi kolmandaks.

Samal hetkel helises telefon ning trummar Urmas Voe. uuris, kas Lass ei tahaks bändi teha. Neljandaks tuli juurde ka bassimees Hendrik Haljas ja nüüdseks on punt juba aasta koos muusikat teinud.

Tudeng eluülikoolis

Tudengibändi eelvooru saabus lugusid peale Tartu ka Tallinnast, Pärnust ning isegi Narvast. Finalistidest on aga enamik väljastpoolt tudengilinna. 31-aastane Voe. on Moonrakeri vanim liige ning ühtlasi ainus tudeng. Kuid ülejäänudki peavad end üliõpilasteks – eluülikoolis.

Bändi laulusõnad on eluülikoolile omased: tüdrukud, autod ja elu jõujooned. Keelevaliku määrab Moonrakeris ära solisti Digmani emakeel. Muusikastiiliks bluusilik rokk. Ka tudengibändide üldine lemmik on rokk.

Mullune Tudengibändi võitja, ansambli Kassidele Iirised trummar Tõnis Kärson ja finaliste välja valinud žürii liige Signe Tamberg märkisid, et tudengibändid armastavad ikka suuresti ingliskeelset rokki teha, aga on ka nii raju muusikat, mille sõnadest ei saa aru.

Ühtki ainult müra tegevat bändi žürii siiski finaali ei lasknud. «Aga teinekord on nii, et bänd saadab demoga ühed lood ja kontserdil esitab teised – esitab loo, mis on täielik üllatus,» hoiatas Tamberg.

Bänditegemine on aga tudengite hulgas taas tuure kogumas. Mullu oli kandideerijaid nii vähe, et seitsme finalisti hulka pääsesid pea kõik demo saatnud bändid, kuid tänavu pürgis finaali suisa 40 bändi.

Tamberg ei mäleta, et kunagi oleks nii palju osalejaid olnud. Arvestades, et iga bänd pidi žüriile esitama kaks lugu, kulus nende kõikide läbikuulamiseks õige mitu tundi.

«Mõni neist oli selline, mis sobiks paremini Tudengilaulule,» sedastas Tamberg. Need pundid praagiti finaalist välja. Demosid kuulates ei tea muidugi, milline bänd laval hea etteaste suudab teha, lisas ta.

Pohmakata laval

Tamberg ei osanud ennustada, kes seitsmest finalistist võiks olla parim, kuid pidas kvaliteedimärgiks seda, et finaali pääsenutele oli tema andnud tugevad punktid. Tõnis Kärson julges lavalaudadel edu ennustada Leegitoru nime kandvale pundile.

Mida aga soovitab mullune võitja finalistidele, et võit ikka koju tuleks? «Pohmaka ja rambipalavikuga ei soovita esinema minna,» andis Kärson näpunäite. Õlut ilmselt enne lavaleminekut ei joo, aga ehk pitsi teravat, mõtiskles Urmas Voe.

Tudengibänd 2010
• Finaalis esinevad bändid Surakas, Leegitoru, Miip, Varuväljapääs, Crimson, Ketikoerad ja Moonraker.
• Parimad valib välja žürii koosseisus Aavo Valtna, Peeter Jõgioja, Lea Liitmaa, Ahto-Lembit Lehtmets ja Kene Vernik.
• Peale parima tudengibändi selgub ka publiku lemmik, parim instrumentalist, parim vokalist ning parim esineja žürii pakutud erikategoorias.
• Bändid astuvad lavale homme kell 20 Tartu Üliõpilasmajas (Kalevi 24).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles