Kultuur tolmutab uhkelt loomelinnakus edasi

Helena Tamm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali Kultuuritolm pallimeri.
Festivali Kultuuritolm pallimeri. Foto: Kultuuritolm

Reedel saab taas alguse interdistsiplinaarne kunsti- ja muusikafestival Kultuuritolm. Eelmisel aastal politsei ja külastaja vahelise skandaaliga lõppenud linnafestival tõsteti tänavu mereäärsest Patareist Telliskivi loomelinnaku haljasaladele ja siseruumidesse.

Festivali korraldaja Tõnis Hiiesalu ütleb, et merd ei asenda küll miski ja tsentrumile koliti küll lähemale, kuid festivali olemus on jäänud samaks - see on linnaruumi interdistsiplinaarne kunsti- ja muusikafestival. Juba mitmendat päeva kaunistab festivali uut ala selle kunstitiim eesotsas Adele Thele Kuusega.

Esimese peosündmusena tuuritavad kõik rattasõiduarmastajad ühiselt Tour d’ÖÖ-l mööda linna, otsides kes-teab-kuhu ära peidetud nelja artisti. Nendeks on Diamond Blow Austraaliast, Eesti-USA undergroundi sümboliks kujunenud Steve Vanoni, MC LORD, FS ning tantsija ja lavastaja Henri Hütt.

Kunstnik KIWA kätes on festivali tänavune performance´ite programm, kus ennustatakse üllatusi ja veel kord üllatusi. Kultuuritolmu võluaias ehk elektroonilise muusika tantsusaalis astuvad teiste seas üles ka tavaliselt kolmesaja tuhande pealisele publikumile esinevad Islandi teknokunnid Exos ja Bjarki, kes tuuritavad pidevalt Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Teise päeva hommikuks on oma kodinad Telliskivi kirbuturule toonud Homeless Couture’i disainerid ja kunstnikud. Kauplemist ilustavad diskorid Paul Emmet, Taavi Luisk ja Villu Kraan, toimub pinksiturniir ning pakutakse tänavatoitu. Kuni kella kaheksani õhtul on Tolmu teise päeva programm osalejatele prii.

Teise päeva õhtul toimub ka digitaalne luule-mashup ehk Digital Poetry Slam, kus masin lõigub tükkideks ja kleebib uuesti kokku tuntud luulet, mille järel kannavad väärikad kultuuritegelased uued remix-suurteosed ette. Üles astuvad kunstnik Kristel Saan, filmimees Rain Tolk, koreograaf ja mc Päär Pärenson, filosoof ja esineja Roomet Jakapi ning residendid Taavet Jansen ja Chungin Han Minjujui.

Viimane festivalipäev ei paku vähem arvestatavaid muusikaelamusi: TOMM¥ €A$H-i live, Eesti romantilise pungi legend Vennaskond, Paides loodud rockansambel Ans. Andur, Helsingis resideeruv hüpnootilise roki bänd Black Lizard ja techno-trance´i analoog-live Sankt-Peterburi dub’iduolt Adubtors.

Suurim loomemajanduse keskus Telliskivi loomelinnak asub samas kohas, kus kunagi tegutses endine suurettevõte Balti raudtee peatehas. Tehas remontis vedureid ja valmistas-parandas vaguneid. 19. sajandi teisest poolest on maailm nii palju muutunud, et nüüdseks ahmib popkultuur samadelt aladelt kulinaarseid, sotsiaalseid ja teisigi meelelisi elamusi, nii ka linnafestivalil Kultuuritolm.

KULTUURITOLM 2015 from Kultuuritolm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles