Töötavatel emadel on edukamad tütred ja hoolivamad pojad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema edu on kasulik nii poistele kui tüdrukutele.
Ema edu on kasulik nii poistele kui tüdrukutele. Foto: SCANPIX

Paljud täiskohaga töötavad naised tunnevad laste ees süümepiinu, kuigi tegelikult on see mõttetu. Ema karjäär laste arengut ei kahjusta.

Harvardi ärikool avaldas äsja uurimuse, millest selgub, et töötavate naiste tütred käivad suurema tõenäosusega isegi tööl, on juhtivatel kohtadel ja teenivad kõrgemat palka kui need neiud, kelle ema väljaspool kodu tööd ei tee, edastab Quartz. Uurimusega leiti ema tööseisu märgatav mõju ka poiste arengule. Nimelt kujunevad nende poegadest hoolivamad isad, kes teevad kodus rohkem majapidamistöid.

Uurijad analüüsisid 2002. ja 2012. aasta vahel kogutud andmeid 24 riigist ja leidsid, et töötavate naiste tütred tegelevad 4,5 protsenti suurema tõenäosusega ettevõtlusega kui naised, kelle ema on olnud kodune. Kuigi see number võib tunduda väiksena, on see statistiliselt väga oluline, sest pole juhuslik.

Uuringu juhtautori Kathleen McGinni sõnul on veelgi üllatavam, et ema töökus mõjutab seda, kas tütrest võib saada tööl teiste juhendaja. «Me küll eeldasime, et võib mõjutada tööhõivet, aga me ei osanud arvata, et see mõjutaks juhi vastutustunnet,» sõnas teadlane.

Ka siis, kui uurijad välistasid võrrandist soolised hoiakud, osutus selgeks, et kui töötavate emade tütardes on juhtival kohal 33 protsenti naistest, siis koduste emade tütardest on seda 25 protsenti naistest. McGinni selgitusel loovad töötavad emad oma lastele keskkonna, mis õpetab lastele paremini õiget suhtumist, mis on tüdrukutele ja poistele sobilik. 

McGinni selgitusel oli ema eeskuju mõju kõige selgemini eristuv riikides, kus soolise võrdõiguslikkuse ja egalitarismi vaated ei ole viimase kümne aastaga enam väga oluliselt muutunud (näiteks Ameerika ja Suurbritannia). Lisaks selgitati välja, et töötavate emade tütarde sissetulek Ameerika Ühendriikides on 5200 dollarit suurem kui neil naistel, kelle ema on olnud kodune. 

Teadur soovib, et kõik töötavad naised oleksid oma positiivsest eeskujust laste arengule teadlikud. «Kui sa lähed tööle, aitad oma lastel mõista, et neil on elus väga palju võimalusi,» lisas McGinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles