Aja auk. Tehisorkester

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stars On 45
Stars On 45 Foto: Kuvatõmmis

«Stars On 45 Medley» oli plaat, mis võttis 1981. aasta juuni keskel USA Billboardi edetabelis esimese koha sisse. See oli üks anonüümne teos, mis kogus kokku peotäie The Beatlesi hitte ja segas neid hoogsa disko-biidiga.

Projekt sündis tegelikult üsna imelikel, kuid samas inimlikel asjaoludel. Nimelt oli muusikaäri asjapulk nimega Willem van Kooten sattunud ühes plaadipoes kuulma disko-megamiksi, mis koosnes Beatlesi, Bugglesi ja Madnessi lugudest ning mõnest tolleaegsest diskohitist nagu Lipps Inc-i «Funky Town». Kuid Van Kooteni hinge hakkas närima hoopis asjaolu, et megamiksis kõlas ka Shocking Blue kuulus lugu «Venus», mille autoriõigusi ta ise omas, kuigi ei mäletanud, et neid mingisugusele projektile oleks lubanud. See pani mõtte käima.

Tegelikult on saamislugu pikem, kuid meie teeme lühemalt – igal juhul tegi ta uurimistööd, jõudis omadega Kanadasse Torontosse, avastas ühe illegaalse miksimisvabriku, mässas mingisuguste paberite ja autoriõigustega, defineeris midagi ümber ja kõige selle tulemusena andis ühele Jaap Eggermonti nimelisele stuudiomuusikute kamba juhile ülesandeks midagi sarnast tekitada. Eggermont siis ka tekitas. Selles miksis oli muidki lugusid peale Beatlesi, kuid raadiojaamad jäid just Beatlesi lugude töötlusi ketrama. Otsustati, et olgu siis The Beatles. «Stars on 45 Medley» algab küll sellesama «Venusega» ja sisaldab ka originaallugu «Stars On 45».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles