Tükike eesti muusika ajalugu uuesti väljas

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hypnosaurus lives 1990-ndate alguses
Hypnosaurus lives 1990-ndate alguses Foto: Porridgebullet.com

Juunis ilmub või on ilmunud kaks Eesti elektroonilise tantsumuusika pioneeri Hypnosauruse plaati. Kõigepealt tuli juuni alguses Ukraina plaadifirma Wicked Bass alt Where I Am? – nimeline EP. Sel kuul peaks kuulajani jõudma ka plaadifirma Porridge Bullet väljastatuna Hypnosauruse muusikat aastatest 1991-1992.

Hypnosaurus tekkis 1980-ndate lõpus, mil John Peeli raadiosaadete fänn Aivar Tõnso hakkas kiviaegse tehnoloogiaga proovima muusikat teha, inspiratsiooniks Cabaret Voltaire, Throbbing Gristle, varajane Detroiti techno, Sonic Youth jne.

Aastatel 1990-1992 oli Tõnso kambameheks selles bändis trummar Railo Pals ja sel ajal oli Hypnosaurus selline ambientsem. 1992 vahetas Palsi välja teine John Peeli fänn Raul Saaremets ja Hypnosaurus muutus kuidagi tantsulisemaks. Saaremets ja Tõnso moodustasid sel ajal ka üsnagi sarnase nimega dj-duo Hypnitro Soundsystem ja mängisid pidudel, mida nüüd mäletatakse kui legendaarseid. Küsisin Saaremetsalt ka, kuidas nende muusika Ukraina plaadifirma kõrvu jõudis. Saaremets vastas, et mingit teed pidi oli üks CDR jõudnud ukrainlasteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles