Kutt Eestist, kes teeb veidrat musa

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endamisi Salamisi (keskel) koos Chicago footworki ässade Dj Spinni (paremal) ja Dj Tasoga.
Endamisi Salamisi (keskel) koos Chicago footworki ässade Dj Spinni (paremal) ja Dj Tasoga. Foto: Mari Pihl

Endamisi Salamisi on Eesti elektroonilise muusika tänane ja homne päev. Eesti Ekspress kuulutas selle Haapsalust pärit ja sünninime Niilo Leppik kandva kuti aasta alguses oma traditsioonilises aasta alguse tulevikutähede rubriigis ka tulevikutäheks. Raul Saaremets on teda nimetanud teda enda iidoliks. Mäletan teda ka Eesti Muusika Päevade raames Von Krahlis “tõsiseid” eesti heliloojaid remiksimas, plaadileibeli Teklife särk seljas. Niilo on muide ka Postimehele muusikakriitikat kirjutanud. Nüüd kirjutame meie temast, sest Endamisi Salamisi on  väikese Moskva plaadifirma all maha saanud oma debüüt-ep’ga Poe Dameron. Neid kassette tehti muide vaid viiskümmend tükki.

Ega Postimehe lugeja väga ei tea, kes on Endamisi Salamisi- kes ta on ja miks ta tegutseb?

Endamisi Salamisi on väljakasvanud muusikahuviline. Tahad ju ikka teha lõpuks seda sama asja teha, mida sa tarbid nii kirglikult. Olen dj ka, see vahest põnevamgi, kui musa tegemine. Hurmav on see pinge, et kui midagi pekki läheb, siis ongi kõik- ei saa mingi ok, ma teen nüüd uuesti. 

Kuidas su artistinimi tekkis?

Ma ei ole koguaeg sama nimega olnud ja kuna eelmine nimi oli liialt keeruline, oli vaja midagi lihtsamat ja suupärasemat. Eks Endamisi sõnana ja olekuna viis sõnale Salamisi. Loogilisel viisil tekkis, üks dj ühel ööl ütles mulle, et jube indi nimi on ikka see. Teekski indit või shuugeizi, kui võimed vastavad oleks. 

Räägi natuke Poe Dameron EP-st ja mis plaadifirma see on?

Spetsiaalselt selle reliisi tarbeks sai tehtud vast üks lugu, et pigem on tegu ühe ringi või tsükli sulgumisega. Saab jälle värskelt laduma hakata. Tegu on Moskva leibeli Isaiah Tapes'ga. Omanik Nikita käis just Tallinnas ka laivi tegemas. Peaks mingi aeg Moskvasse ja Hamburgi ka esinema sõitma. Kui kedagi kotib võiks Tallinnas ka  esitluspeo teha ( naerab.)

Kes või mis see Poe Dameron on?

See on üks tegelane Star Warsist. Ma ei tea, kas ta vanades osades on, aga uutes on küll. Põhi lennuäss ta seal.

Oot, sulle hakkas siis meeldima tegelane filmist, mida veel polegi?

Nii on.

Miks asi just kassetil välja sai antud?

Miks ka mitte, vastus peitub leibeli nimes. Kui muretseda, et jeebus, kuidas ma seda nüüd kuulama hakkan, siis ega kasseti saundi kvaliteet pole nüüd võrreldava näiteks vinüüliga. Karbi sees on kood, et saaksid digina alla tõmmata, arvatavasti kõlab pareminigi niimoodi paremini kui kassett. Kassett on nostalgiline ja nüüd võib ka öelda irooniline objekt. Lisaks põhiasi, kassetide tootmine on jube odav ! Neid R2-est täis lindistatud kassete ikka mul vedeleb.

Kuidas sa suhteid sõlmid- saadad ise materjali või ootad pigem, kui ühendust võetakse?

Magavale kassile hiir suhu ei jookse, eriti, kui oled kutt Eestist, kes teeb veidrat musa. See on jah tavaline, et tuleb asju saata laiali, astuda otse kontakti. 

Oled ka Postimehesse muusikakriitikat kirjutanud ja tean, et oled suur muusikafänn ka kuulamise mõttes. Kas see on sinu kui produtsendi jaoks pigem hea või halb. Mõtlen siinkohal ka seda, et su lood on üsna eklektilised- nö. seinast seina?

Ma olen hetkel näiteks lõpetanud albumite kuulamise. Ja nüüd kaevan rohkem singlite ja ep-de maailmas nii minevikus kui olevikus. Sain vist vundamendi valmis ja nüüd mõnda aega peab seda möga sinna vahele panema. Kui otsest tantsumusa a la teknot kuulata, siis sealt hakkab see lihtsus ja konstruktsioon (mida ma väga hästi ei valda, õnneks) külge, aga see ei inspireeri piisavalt. Alati on vaja mingit kiiksu või lüket mujalt. Ma ei viitsi tavalisi asju teha. Sealt see eklektilisus ka. Ma pigem käin kuskil väljas või vaatan enda sisse, sealt tuleb alati palju huvitavamaid mõtteid kui teiste musa kuulates. Tuleb olla sina ise. 

Kumma arvamus sinu jaoks olulisem on- kriitikute või fännide?

Kriitikud arvatavasti hakkavad otsima seoseid ja tihtipeale sealt, kus neid ei maksa otsida ja see võib olla tarbetu info minu jaoks. Mõtlen mingeid sümboleid, aga tehniline kriitika on alati teretulnud. Samas kui kriitik toob välja seose, et mu musa on sarnane Villalobosega ja mul sellet õrna aimugi pole, siis see on cool.  Fänn on rohkem, ei taha öelda ausam, aga ei leia paremat sõna. Kui sa ei saa ikka tantsida loo järgi või ei viitsi peale esimest minutitki edasi kuulata, siis on ka kõik. Samas kui hästi öeldakse onju mõlemad instantsid võrdlemisi samal pulgal. 

Mis on olnud kõige lahedam asi, mida keegi on Endamisi Salamisi muusika kohta öelnud?

See nüüd küll muusika pole 

Sa üldse oma esimest lugu mäletad, mis tegid- oled julgenud seda üle kuulata?

(Naerab.) Oleks seda kuulata kuskil, ma arvan, et võiks täitsa huvitav olla, mingisugune drum n’ bassi ja hiphopi sümbioos oli.

Kaua sa üldse muusikat teinud oled?

Esimesed kolm aastat tegin  instrumentaalset hip-hoppi, viimased kaks aastat olen teinud sellist house'i ja techno jauramit. Umbes 10ndas klassis osalesin mingisugusel Kavinsky remikside konkursil, muidugi ma ei võitnud seda, aga tekkis olukord, kus suvalised hollandi foorumid jagasid seda remixi ja mingisugune kerge elevus tekkis, remix oli muidugi täielik jamps, aga eks see oli ka kerge murdepunkt, et peaks asja tõsisemalt proovima.

Kas sul iidoleid on?

St. Vincent, Theresa Wayman (Warpaint), Shed ja SCNTST (kuigi ta on sama vana kui mina). USA naised, kes mängivad kitra ja Saksamaa tekno kutid. Sellised äärmused ehk ilmestavadki Endamisi Salamisi olemust.

Mis on viimane asi, mida oled kuulanud ja mida soovitad kõikidel kuulata?

Salvestasin just ühe mixi ja sealt jäid kõrva Rezzett- Goodness ja Joe- Maximum Busy Muscle, ah jaa, ja soome trio Syclops , Maurice Fulton ka kambas, andsid ühe albumi DFA alt välja ilus. Ma teeks ühe avaliku kutse ka kui tohib. Imandra Lake ! Väga meeldib teie musa, tehke mulle remix, võin samaga vastata.

Kas sa kuulsaks tahad saada?

Tahaks ikka rahulikult Maximas edasi käia, aga üks autogramm on juba mult küsitud. See ei ole vist väga minu teha...

Kuula Endamis Salamisi muusikat ka allolevalt lingilt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles