ELU24 LIVE/ Külas käis räppar Suur Papa

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elu24 live jätkas neljapäeval, 4.juunil kell 12.oo räppmuusika lainetel, sest külla tuli kodumaise räpimaailma pahapoiss ning öölokaali Suhkrumoll üks eestvedajatest Suur Papa, kes muide astus üles ka filmis «Nullpunkt». Kommentaarium ootab ka lugejate küsimusi!

Foto: Viktor Burkivski

Uku Arop (28.02.1989) on sündinud Tallinnas. Meest tuntakse ka lavanimega Suur Papa või Papa Mef. Elanud oma elu esimesed kaks aastat Kadrioru ja kesklinna äärel Tina tänaval, mis oli koduks tema emale, vanaemale ja vanavanaemale.

Peale oma isa (Erkki Arop) surma kolis Uku koos oma emaga (Kaia) Pärnumaale. Uku oma isa ei mäleta, sest ta oli 1,3 kuune kui ta isa surma sai. Tema isa ja mõneti ka ema olid «esimese põlvkonna» punkarid. Isa puudumine perekonnast pani rõhku vabakasvatusele. Tihti emaga elu üle filosofeerides jõuti koos järeldusele, et kui mõistad oma tegude tegelikku iseloomu siis pole mõtet tegeleda enam tühiste püüdlustega ja et vanade aegade tarkus ei kuulu elutute muinasjuttude juurde. Ema õpetas talle ka seda, et kui sul on midagi meelel siis ära jäta seda endasse.

Foto: Viktor Burkivski

Uku kasvas üles Pärnumaal mõned aastad Sigaste külas ja hiljem Kilingi-Nõmme linnas. Tal on kaks venda (Christopher ja Karl-Gustav) ja õde (Marleen). Juba algklassides olles erines ta oma kirjapildi ja mõtteavaldustega teistest. Isegi oli tegemist õpetajale tõestamisega, et tõepoolest Uku ise kirjutas pikad ja väga hästi vormitud luuletused. Tõenäoliselt oli tema maailmavaate ja loomingulisuse suureks kaasaaitajaks isa-ema «mässumeelsed ja iseteadlikud» geenid.

Foto: Viktor Burkivski

Noorukina pidi ta rahapuuduse ja töönappuse pärast perekonnaga palju kolima, see muutis Uku vaikseks ja tihti endassetõmbunuks. Lohutust leidis Arop oma sõpradelt, kellest enamus olid kuidagiviisi seotud ka kuritegevusega. Ta viibis palju kodunt eemal ja ööbis oma sõprade juures, kuna pidevad pinged kodus ja eluruumide nappus tõid kaasa stressi. Mässumeelne iseloom ajas Aropi pidevalt tülli võimuorganitega ja seetõttu viis tihti noorsoopolitsei ta tundidest ülekuulamisele. Kiire elustiil ja eluolude pidev muutumine noorusaes tekitas temas tendentsi äkkvihastuda. Ta leidis juba noorena, et läbi riimide suudab ta seda survet maandada.

Uku kirjutas oma esimese räpi juba 4. klassis, mille ta esitas oma parima sõbraga klassiõhtul õpetajale. Esitus oli nii hea, et klassikaaslased nõudsid kordust. Üks lõik eelnimetatud teosest oli järgmine: «Kõnnin sõbraga kooli ja miskit pole teha. Õps on nii kena, värisema ajab keha». Õpetaja punastas.

Uku ei tea kuidas ja miks, aga umbes 6. klassis sai ta kuskilt koopia Busta Rhymes «The Coming» albumist. See avas tema jaoks uue ukse. Busta agressiivne ja hullumeelne esitus oli just see, mida ta arvas vajavat oma pingete maandamiseks. 8.klassis kutsusid mõned sõbrad Aropit nende live-räpibändi. Bändi nimeks sai Rookies Squad. Ta oli nõus ja kohe peale esimesi lugusid ja mitte ühtegi esinemist läks grupp laiali. 

Foto: promo

Selleks ajaks artistinime saanud Papa Mef (metafooride isa) otsustas ühe oma Rookie Squadi liikmega (Rainer) teha kahe mehe räpibändi, aga seekord elektroonilsema. Kahepeale tehti hip-hop biitide programmiga E-Jay esimesed biidid, mis leidsid rakendust nende esimesel albumil 14-aastasena. Plaadi tegemisel liideti bändi veel üks liige (Juura), kes esindas venekeelt. 

Rookies «3 Tuletoojat» müüs umbes 120 koopiat. Esineti naaberlinnades ja ka kodulinnas ja see meeldis rahvale rohkem kui nad arvata oskasid. Uku järgis põhimõtet, et iga järgnev lugu peab muutuma eelnevast lüüriliselt paremaks ja esituselt sujuvamaks ja professionaalsemaks. Papa mõistis peale esimest albumit, et ta tahab oma elu artistina elada.

Juura lahkus Rookiesest kohe peale EP valmimist.

Foto: Enryco Lill

Järgnevad aastad katsetas Papa erinevate stiilidega ja teemaga. Aastal 2007 otsustas Rookies, et nad peavad oma muusikat kaugemale levitama kui kodulinn ja selle ümbrus. 2007.aasta teisel poolel alustati teise albumi lindistamist. Rookies muutus täielikult. Papa Mef-i stiil muutus agressiivseks, provotseerivaks, ja kriminaalsemaks. Rookies lisas nime ette «The» esindamaks uut ajajärku bändi tegevuses.

Papa stiil muutus koos tema eluga. Umbes kaks aastat elas ta üheksanda klassini oma vanaema juures. Peale 9. klassi läks Uku Vana-Vigala Tehnika-ja teeninduskooli. Ta õppis seal skulptori ametit ja sepandust. Leides, et see ala ei sobi talle, kolis ta peale ühte aastat tagasi Kilingi-Nõmme oma vanaema juurde. Ta arvas, et autoluksepa amet oleks mõtekam ja seda ta läks õppima Pärnumaa Kutsehariduskeskuse Tihemetsa õppekohta. Kuna koolide vaheline hinnete ülekandmine oli puudulik, pidi Uku alustama uut ametit jälle 10. klassis. Uku hakkas arvama, et koolis õppimine on mõttetu selle kõrval, palju ta raha jõuaks teenida ilma ametit õppimata. Ta keskendus uuele albumile, aga koolist kõrvalehiilimine tekitas vaba aega ja see tõi omakorda kaasa seaduserikkumiseid alates kaklustest kuni sissemurdmiseni. Umbes pool aastat peale uue ameti õppimist visati Papa koolist välja. Ta tegeles uute lugude lindistamisega ja esinemistega.

2008. aasta algul anti välja The Rookies «Me» EP. Plaat leidis tunnustust Raadio 2 saates Pleier kus lugu «110» teenis auväärt 2008 aasta esimese nädala Nädalademo tiitli. Sama träkk sai ka Rene Vilbre filmi «Mina olin siin» soundtrack'iks. The Rookies «Me» oli 90date stiilis hardcore album. Papa Mefi jõuline, lüüriliselt andekas esitus sai The Rookiese firmamärgiks.

Foto: kaader muusikavideost

Tüli ja erimeelsuste tõttu läks The Rookies laiali. Tüli kiskus nii kaugele, et Papa läks umbes viie sõbraga Defmici kodu ukse taha. Kui Defmic uksele tuli, lõi Papa teda näkku, tekkis rüselus, kuhu liitusid ka teised Papa sõbrad. Kuulnud kortermaja koridorist rüselust, tõmbas Raineri isa poja tuppa, päästes ta suurtematest vigastustest. Peale seda pole mehed teineteisega enam suhelnud.

Uku jättis peale The Rookies laiali mineku räppimise paariks aastaks kõrvale ja keskendus rohkem raha teenimisele. Tundes, et Kilingi-Nõmme jääb liiga väikseks, kolis ta oma nüüdseks Pärnusse elama läinud vanama juurde. Uku ema oli kolinud Pärnust Märjamaale.

Uku kutsuti sõjaväkke 2009 aastal. Ta hakkas aega teenima Tapal Kirdekaitse Ringkonnas, Suurtükiväe Tulepatareis.

Peale sõjaväge kolis Papa Tallinnasse sõbra juurde, kus ta elas kuus kuud sõbra köögisohval. Ta pani ennast kirja Tallinna Täiskasvanute Gümnaasiumise, et siiski lõpetada oma kümnendas klassis pooleli jäänud kool. Sama sõber, kellega koos raha teeniti, vahistati narkopolitsei poolt suures koguses narkootikumide omamises ja käitlemiseks, talle määrati 6 aastat vanglakaristust.

Kuna tööd oli raske leida, sest oli alanud ülemaailmne majanduskriis, oli rahaga pidevalt probleeme. Sõbra vangistus pani Papa mõtlema elu üle järele. Ajad olid talle rasked ja Papa hakkas uuesti keskenduma räpile. Ta muutis oma nime Suureks Papaks, väljendamaks edasiminekut skillides ja näitamaks inimestele, et väline mulje on alati petlik, igas inimeses peitub midagi SUURT. 

Üks Papa sõber tutvustas talle Tommiboyd (Noizmakaz), lootes saada lindistamiseks stuudiot. Papa maine tõttu veenis Tommyboy Alkot (Noizmakaz) Papaga lugu lindistama. Esimene lugu, peale mitut aastat pausi, tehti linti ja Suur Papa oskus räppida pälvis rohkem tähelepanu kui kunagi varem. 

Foto: Viktor Burkivski

Fännid julgevad oodata Suurelt Papalt lüürilist oskust mida pole varem Eesti pinnal kuuldud.

Suur Papa sõlmis lepingu Legendaarne Recordsiga 2012.aastal.

Foto: Viktor Burkivski

Elu24 live saadet juhtis Anu Saagim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles