Millest keha märku annab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Näiliselt ohutuid tervisemuresid ei tasu tähelepanuta jätta, sest iga punetuse, krambi ja valuga annab kehas millestki märku.

Teatud piirideni on mõni tervisemure üsna süütu, kuid häirivaid ohumärke kehal tuleks jälgida, kirjutab shine.yahoo.com.

Naksuvad liigesed

Tõenäoline põhjus:
Liigeseid ümbritsev vedelik sisaldab erinevaid gaase nagu hapnik ja lämmastik. Liigeste ragistamisel tekib venitus, mis vabastab praksuvad gaasimullid. Ragisev heli võib tuleneda ka kõõluse hõõrdumisest luu vastu.

Vähetõenäoline:
Kui raksatusega kaasneb alati valu, võib probleeme olla kõhre või liigesega.

Mida teha?
*Muretsemiseks pole põhjust, kui naksumine valu ei tee.
*Arsti poole tuleks pöörduda probleemi tuvastamiseks, kui liiges paistetab üles, hakkab valutama, punetama või on soe ja liigub raskelt.

Kuivad silmad

Tõenäoline põhjus:
Pikalt arvutiekraani jälgimine, liigne alkoholi tarbimine ja külma, kuiva või tuule käes viibimine võib põhjustada pisarate aurustumist. Antidepressandid, allergia- ja külmetusravimid võivad samuti silmi kuivatada.

Vähetõenäoline:
Krooniline silmade kuivus võib viidata ülekuumenemisele või immuunsussüsteemi häiretele nagu luupus.

Mida teha?
*Kerge kuivuse puhul niisutavad ja kaitsevad silmi säilitusainetevabad kunstpisarad.
*Külma või tuulise ilmaga võiks kanda UV-kaitsega päikeseprille.
*Öösiti tuleks alumise silmalau alla spetsiaalset salvi määrida.
*Tugevalt ja krooniliselt kuivade silmade puhul tuleks lasta arstil end üle vaadata, kes vajadusel silmatilgad välja kirjutab.

Külmad käed

Tõenäoline põhjus:
Stress ja hirm võivad närvisüsteemi mõjutada, põhjustades veresoonte ahenemist ja takistades käte vereringet. Mõnel inimesel on samas loomupäraselt aeglasem vereringe.

Vähetõenäoline:
Kui sõrmed tõmbavad krampi, on tuimad ja muudavad värvi, võib tegemist olla Raynaud' fenomeniga, mis mõjutab äärmuslikult vere voolavust. Põhjuseks võib ka olla mõne ravimi kõrvalmõju, viga sidekoes või takistus veresoontes.

Mida teha?
*Kui põhjuseks võib stress olla, tuleks kasutada rahustavaid tehnikaid nagu aeglane hingamine, mis võiks vereringet parandada. Hoia käed soojas.
*Kui käed on külmad ilma nähtava põhjuseta või juhtub seda sageli, tuleks pöörduda arsti poole.

Krooniline köha

Tõenäoline põhjus:
Miski ärritab kurku ning köha on keha moodus takistusest vabaneda. Põhjuseks võib olla allergia või voolab ninaneelu limaskestadest vedelikku kurku.

Vähetõenäoline:
Hingamisteede krambid võivad tekkida mõne ravimi kõrvalmõjul. Kroonilised kopsuhaigused (tihti seotud suitsetamisega) või teatud südameprobleemid võivad põhjustada köhimist, kui vedelik kopsudesse koguneb.

Mida teha?
*Tuleks pöörduda arsti poole ja arutada võimalikke teisi sümptomeid, et selgitada köha põhjus ning leida ravi.

Lihaskrambid jalas

Tõenäoline põhjus:
Liiga kaua ühes asendis istumine või seismine ja pikk päev kõrgetel kontsadel võib sääremarja lihaseid venitada ja krampe põhjustada, mõnikord juhtub see tunde hiljem või öösel. Vedelikupuudus või toitainete vähesus võib samuti lihaste kokkutõmmete taga olla.

Vähetõenäoline:
Lihaskrambid tekivad mõne ravimi kõrvalnähuna. Ahenenud või ummistunud arterid vähendavad samuti vere voolu jalgades, põhjustades krampe.

Mida teha?
*Tuleks piisavalt vedelikke tarbida ning kaltsiumi-, kaaliumi- ja magneesiumirikkaid toite süüa.
* Sääremarjade venitamise vältimiseks tuleks valida madalad, toekad jalanõud.
*Pärast jalutamist, treeningut, pikalt ühel kohal istumist või kõrgete kontsade kandmist peaks jalgu venitama.

Öine higistamine

Tõenäoline põhjus:
Hormoonid võivad kehatemperatuuri kõikumisi põhjustada, mis magamise ajal higistamise esile kutsub. Tegu võib olla ka kilpnäärme probleemiga.

Vähetõenäoline:
Öine higistamine on mõne ravimi kõrvalmõju, näiteks antidepressantite puhul. Samuti kaasneb see teatud haigustega nagu vähk, luupus ja tõsised nakkused.

Mida teha?
*Toatemperatuur tuleks ööseks madalamaks seada, avades akna või kasutades ventilaatorit.
*Niiskust imavad magamisriided ja voodipesu võivad higistamise talutavamaks muuta.
*Kui higistamine ei lakka ja pole seotud menstruatsioonitsükliga, tuleks rääkida arstiga, et haigused välistada.

Norskamine

Tõenäoline põhjus:
Hingamisteid takistavad osaliselt – ja seega suurendavad norskamise tõenäosust – ülekaalulisus ja probleemid ninas või põskkoobastes, mis võivad paistetuseni viia.

Vähetõenäoline:
Põhjuseks võib olla hingamisteede kokkulangemise tagajärjel tekkiv üle kümne sekundi kestev hingamisseisak une ajal ehk obstruktiivne uneapnoe. Antud seisundi puhul jäävad norske ajal hingamisse lühikesed pausid.

Mida teha?
*Magada tuleks külili, et kurgulihased ja teised koed lõtvudes hingamisteid ei sulgeks.
*Spetsiaalsed hingamist kergendavad ninaplaastrid aitavad õhu liikumist läbi nina parandada.
*Kui norskamine ei lase endal ja partneril magada, tuleks kaebusega pöörduda unespetsialisti poole.

Lõhed suunurkades

Tõenäoline põhjus:
Liigse huulte limpsimise korral ja kokkupuutel tuule, külma või kuiva õhuga võib tagajärjeks olla huulte kuivus, mis põhjustab õrnal nahal lõhesid. Süüdi võib olla ka raua, A-, C- või B-vitamiini puudus.

Vähetõenäoline:
Lõhed võivad olla märgiks seennakkusest, mille korral võib lisanduda lõhede ümber punetus. Samuti võib hiljuti kasutusele võetud kosmeetikatoode sisaldada allergilist reaktsiooni põhjustavat ainet, mille tõttu lõhed tekivad.

Mida teha?
*Huuli tuleks regulaarselt niisutada, kasutades lõhnavaba määret.
*Uue kosmeetika kasutamine tuleks lõpetada ning tasapisi iga toodet eraldi nahal proovida.
*Kui lõhed püsivad, levivad või tunduvad põletikulised, tuleks arstiga toitumist arutada või seennakkust testida ja ravida.

Tume uriin

Tõenäoline põhjus:
Vähese veejoomise korral on pigmentide kontsentraat jääkainetes suurem, mille tõttu muutub uriin tumekollaseks. Tume uriin võib olla ka märk kuseteede põletikust, mis võib põhjustada vähese vere sattumist uriini.

Vähetõenäoline:
Tumeda uriini põhjuseks võib olla põletik põies või neerudes, samuti teised neeruhaigused.

Mida teha?
*Tuleks rohkem vett juua.
*Arsti poole peaks pöörduma, kui uriini tume värvus ei kao, tekib palavik või valu urineerimisel ning samuti, kui tualetis käimiseks tekib liiga tihti vajadus.

Punased silmad

Tõenäoline põhjus:
Magamata öö või liigse arvutiekraani jälgimise tagajärjel võivad veresooned silmavalges laieneda. Punetust võivad põhjustad veel allergiad või kokkupuude ärritajaga, näiteks suitsuga.

Vähetõenäoline:
Silmas või laugudel võib olla vigastuse või ärritaja põhjustatud põletik. Püsivalt punetavad silmad võivad viidata näiteks immuunsüsteemi häiretele.

Mida teha?
*Arvutiga tööd tehes peaks tihti silmi puhkama. Niiskuse taastamiseks sulge minutiks silmad, et tööga jätkata.
*Silmade niisutamiseks ja ärritajatest vabanemiseks võiks kasutada kunstpisaraid.
*Punetust vähendavate tilkadega tuleks ettevaatlik olla, kuna nende mõju on ajutine ning hiljem võib punetus ägeneda.

Raksuv lõug

Tõenäoline põhjus:
Lõuga ja pealuud ühendav liiges ei avane ja sulge piisavalt sujuvalt, mille põhjuseks võib olla kehv hambumus või hammaste krigistamine. Stress võib probleemi süvendada, eriti kui pinges olles või magamise ajal hambaid kokku surutakse.

Vähetõenäoline:
Raksatusega kaasnev suur valu võib märku anda liigesepõletikust.

Mida teha?
*Muretsemiseks pole põhjust, kui lõua raksumist häirivalt sageli ette ei tule. Kui parajasti söömise või rääkimisega ametis ei olda, tuleks lõualihaseid lõdvestada.
*Vältima peaks nätsu ja raskesti mälutavaid toite.
*Lõua valu, tundlikkuse ja krampide puhul tuleks hambaarsti poole pöörduda, kes võib aidata hammaste krigistamist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles