Stuudio Joy lavastas Tartus rahvuste päeva kontserdi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment rahvuste päeva kontserdi finaalist
Fragment rahvuste päeva kontserdi finaalist Foto: Valeri Jerjomin

Vanemuise Kontserdimajas oli Eestimaa rahvuste päev, mida alates 2005. aastast tähistatakse 24. septembril, et meenutada sama päeva 1988. aastal, kui Eesti rahvusvähemused avaldasid toetust Eesti iseseisvusele.

Esimese korruse fuajees oli näitus EtnoFotorism, esimesel korrusel laulis koor Ukraina, teisel korrusel ansambel Zetod.

Kultuuriminister Laine Jänes pidas kõne ja andis kodakondsustunnistused Lõuna-Eesti uutele Eesti Vabariigi kodanikele. Õhtut juhtis kultuuriministeeriumi töötaja Eero Raun.

Suures saalis toimunud Eestis elavate eri rahvuste kontserdi lavastas Valga stuudio Joy juht koos oma pedagoogide Jelena Butkevitši ja Jelena Malininiga. Kontserti raamis Ants Tauli torupillimäng. Teater Max-Moda ja selle kunstnik-disainerist direktor Maksim Hlebnikov esitles kollektsiooni «Ivan DA Maria».

Kavas olid paljude rahvaste laulud ja tantsud, kokku esines kaheksateist kollektiivi. Lisaks neile tulid finaalis lavale stuudio Joy tantsutrupid Richard ja Klaim – kokku 46 tantsijat. Joy «Võitja vaimust» sai Eesti vaim sõnumiga «Kui Eesti rahvas on koos, on tugev».

Marina Jerjomina on uhke OÜ Videal tehtud Eesti elu kajastavate videoklippide üle, mida kasutati kontserdi alguses ja lõpus rahvuste peo idee kõlamapaneku eesmärgil. «See kontsert ühendas kõiki rahvusi ja põlvkondi, lõpus olid kõik üks sõpruskond,» ütles Jerjomina.

Jerjominat rõõmustas, et rahvas ei lahkunud saalist enne, kui Eero Raun hakkas lehvitama ja tuli maha võeti.

Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse osakonna peaspetsialisti Olga Burmakina sõnul on Marina Jerjomina kultuuriministeeriumi hea partner ja minister Laine Jänese tunnustuse saanud lavastaja. Kuna kõik tema üritused ja lavastused on hästi välja tulnud, paluti ta ka seda kontserti lavastama.

«See päev oli oivaline! Ta oskas ühendada Tallinna, Tartu ja oma kollektiivid ning Zetod. Oleme talle väga tänulikud,» ütles Burmakina.

-----------------------------

Urvaste kool

Kalmer Sarv, Urvaste kooli direktor

«Urvaste kool on tekkinud vajadusest õpetada õpilasi, kes vajavad õppetööd lihtsustatud õppekava, toimetulekukooli õppekava või individuaalõppekava alusel.

Õpilasi võtame kooli maakonna nõustamiskomisjoni suunamise ja lapsevanema avalduse alusel. Teenindame Valga, Põlva ja Võru maakonda. Õpilased toome kooli bussidega. Kool töötab 24 tundi ööpäevas ja viis päeva nädalas, välja arvatud riiklikud pühad ja koolivaheajad.

Sellel õppeaastal on koolis 62 õpilast, nendest 23 Valgamaalt. Moodustatud on üheksa klassikomplekti. Toimetuleku-, hooldus- ja pikendusaasta klasse on üks, abiklasse kuus.
Toimetulekuõppe läbinud õpilastel on võimalik jääda vanemate soovil kolmeks aastaks pikendatud õppeajale, et õpilane edaspidi paremini hakkama saaks. Ka üheksa klassi läbinud abiklassi õpilasel on võimalus aastaks kooli edasi jääda, et saada lõputunnistusele paremaid hindeid ja tutvuda ühel päeval nädalas kutseõppeasutuse õppevormiga.

Kooli õppekavas on põhirõhk tööõpetuse tundidel. Poisid õpivad puidu- ja metallitööd. Tütarlapsed käsitööd (õmblemine, kangakudumine, kudumine ja heegeldamine) ning aianduse põhioskusi.

Eluolustiku õppes saavad kõik õpilased kaasa oskused, et ise elus toime tulla. Õppeköögis tehakse süüa, koristatakse, õpitakse pere-eelarvet koostama.
Vabal ajal saab osa võtta erinevatest õpilasi arendavatest ringidest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles