Miks me flirdime?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, et flirtimisega võib ka alt minna, on see siiski meeldiv tegevus ja esimene samm, kui on soov kellegagi lähemalt tuttavaks saada, et temaga kohtingule minna. Me kõik oleme flirtinud ja meiega on flirditud, aga miks me tegelikult seda teeme?

Enamik inimesi ei ole tõenäoliselt selle peale pikalt mõelnud. Psychology Today vahendab doktor David Henningseni uurimuse tulemusi, mille järgi võib inimestel flirtimiseks olla üks alljärgnevatest põhjustest.

Flirtida võidakse suhete pärast. Näiteks tahab inimene flirtida, et suhe oleks lähedasem. Tõenäoliselt flirdivad paljud selleks, et sõprussuhtest areneks romantiline suhe või et pinnapealsest tutvuseks saaks tõsisem suhe. 

Mõnikord flirditakse puhtalt uudishimust. Inimene võib flirtides piire kombata, et näha, kas teine oleks temast huvitatud. Kuidas ta reageerib? Kas ta flirdib vastu? Naerab? Tõrjub eemale?

Mõnikord flirditakse ka puhtalt lõbust. Flirt on lõbus ja inimestevaheline suhtlus võib olla kõigest mänguline.

Flirditakse ka tagamõttega. Mõnikord pole flirt siiras ja selle taga on mingi eesmärk. Näiteks flirditakse, et kaaslaselt mingi teene välja pressida või muul moel ise kasu saada.

Flirtija võib tahta oma väärtust tõsta. Näiteks flirdib mõni selleks, et oma enesekindlust turgutada. Flirtimine meeldiva kaaslasega mõjub enesehinnangule väga hästi ja tõstab tuju.

Flirtimise taga võib olla ka soov seksida. Kui keegi soovib flirtiva alatooniga voodilinade vahele jõuda, põhineb tema motiiv selleks füüsilisel külgetõmbel. Siinkohal on aga oluline ära märkida, et flirtida võib ka täiesti ilma seksuaalse külgetõmbeta. See võib tunduda kummalisena, ent tegelikult flirdivad inimesed sageli nendega, kellest nad pole seksuaalselt huvitatud. Mõtle, ehk oled isegi flirtinud baarmeniga, et tasuta jooki saada või väga noorel flirtinud vanema mehega ilma, et sa tegelikult temast huvituksid?

Flirtimise tagamõtete uurimuses palus Henningsen osalistel kirjeldada tavalist flirtivat suhtlust. Pole vast üllatav, et nii mõnigi kirjeldatud olukordadest näitas korraga mitut erinevat motiivi. Ta uuris ka soolisi erinevusi flirtimisel ning leidis, et kui naistele on flirt rohkem lõbus ajaviide ja moodus, kuidas suhteid lähedasemaks muuta, siis meestel on flirdi taga naistest rohkem seksuaalseid tagamõtteid. Ülejäänud motiivid (enesekindlus, huvi välja selgitamine ja kasu saamine) sugude juures erinevusi ei näidanud.

Kõige sagedasema flirtimise põhjusena tuli esile esimene ehk tahe suhet lähedasemaks muuta. See näitab, et peamiselt on flirt vahend suhete loomiseks ning flirtija ei mõtle alati seksile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles