Pildid: Andrei Kovalenko näituse «Värvide muusika» avamine Toompea lossis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 14. mail avas Ukraina kunstnik Andrei Kovalenko (1976) näituse «Värvide muusika», Toompea lossi  lõunatiiva kolmandal korrusel.

Foto: Viktor Burkivski

«Armastan elu kõigis selle ilmingutes, maalimine on aga minu elu lahutamatu osa. Maalimine on minu jaoks «elav kiri», aga ka valgus ja rütm – siit ka näituse pealkiri «Valguse muusika».

Foto: Viktor Burkivski

Andrei Kovalenko on nii sisult kui ka vormilt kunstnik-ekspressionist. Kõik, mida ta tajub – olme, arhitektuur, inimesed, taimed ja loomad, allutatakse võimsale stiliseerimisele.

Lopsakat maalimisstiili kasutav autor pöördub slaavi motiivide, maa ja looduse ürghingede kujutiste ja ukraina rahvaloomingu poole. Kunstniku väljendusrikas keel kujuneb maaliliste ja graafiliste väljendusvahendite ruumilisel koosmõjul.

Foto: Viktor Burkivski

Autori nägemuses transformeerunud reaalsuse puhul on kesksel kohal värvide ja vormide omapära, mis saavutatakse tänu graafiliste võtete ainulaadsele kasutusele.

Tema piltidel on tunda terast tähelepanu ümbritseva maailma vastu, selles kajastub aastatepikkune natuurist joonistamine ja pidev vabas õhus maalimine. Andrei Kovalenko eitab kontseptualismi ning selle totaalset allutatust külmale arvestusele, valemitele ja tiraažidele.

Lõuna-Vene kunstikoolkonna traditsioone järgiv kunstnik ei ütle lahti maalikunsti ainelisest koostisosast. Ta ei pea ennast uue žanri esmaavastajaks, vaid ütleb nii: «Ma ei leiutanud jalgratast, ma lihtsalt sõidan sellega».

Foto: Viktor Burkivski

Näitus koosneb neljateistkümnest maalist, mis on maalitud ajavahemikus 2011-2015.

Näitust korraldas Ukraina saatkond  Eestis.

Näitus on avatud 14.05 - 11.06.2015 tööpäeviti kell 10-16.

Foto: Viktor Burkivski

Kunstnik viibib Eestis veel paar nädalat, et maalida Tallinna vaateid. Nendest piltidest tehakse näitus, mida presenteeritakse Pärnus.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles