Hispaanias paljastus 16. sajandi kunstniku senitundmatu maal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalil on näha ka Pieter Brueghel vanema nimi
Maalil on näha ka Pieter Brueghel vanema nimi Foto: SCANPIX

Hispaania kunstirestaureerijad avastasid 16. sajandi Flaami kunstniku Pieter Brueghel vanema senitundmatu maali.

Prado muuseumi sõnul kannab teos pealkirja «Püha Martini päeva vein» ning see valmis 1563 - 1565, kirjutab Daily Mail.

Eksperdid avastasid maalilt, millel on kujutatud umbes 100 inimest Hollandis Püha Martini päeval hooaja esimest veini maitsmas, ka kunstniku nime.

«See maal ilmus välja üsna ootamatult. Maailmas on säilinud umbes 40 Bruegel vanema maali,» sõnas Hispaania kultuuriminister Angeles Gonzalez-Sinde.

Maal kuulus erakollektsiooni, kuid omanikud tahtsid selle oksjonile panna ning tõid Prado muuseumisse restaureerimiseks. Omanikud ei teadnud, et tegemist on Peter Brueghel vanema maaliga.

Prado muuseum peab omanikega selle teose ostmiseks läbirääkimisi. Kultuuriminister ei avalikustanud, kui palju riik selle teose eest on nõus maksma.

Väljaande El Pais andmetel võib selle maali hind olla seitse miljonit eurot. Oksjonil võib aga hind kerkida umbes 25 miljoni euroni.

Pieter Brueghel vanem (1525 - 1569) oli Flaami maalikunstnik, kes oma teostes kujutas talupoegade elu.

Terve seeria maale valmist tal 1560. aastatel, mil Madalamaades oli Hispaania võimu vastane vabadusliikumine. Brueghel vanema maalidel on nii talupoegade halli igapäevaelu kui ka pidustusi.

Pieter Brueghel vanema täpne sünnikoht on teadmata, arvatakse, et see võib olla nii Braband kui ka Limburg. Alates 1563. aastast elas ta Brüsselis. 1564. aastal sündis kunstniku perre poeg Pieter, kellest sai hiljem samuti kuulus kunstnik, keda tuntakse kui Pieter Brueghel nooremat. Kui isa lemmikteemaks olid talupojad, siis temal oli põrguteema. Kunstnikedünastiat jätkas Pieter Brueghel noorema poeg Jan Brueghel, kes maalis peamiselt vaikelusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles