Kristin Raudla: ah et miks su kaal ei lange?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Raudla
Kristin Raudla Foto: Erakogu

Bikiinifitnessi harrastaja Kristin Raudla kirjutab oma trenniblogis, et talle on viimasel ajal üha rohkem silma hakanud inimesi, kes kurdavad, et kaal lihtsalt ei lange, kuigi midagi selle nimel tehakse. Lisaks on palju nii-öelda imeootajaid, kes uurivad teistelt, mismoodi neil õnnestus end vormi saada.

Alustame siis algusest ja paneme paika need punktid, mis minu jaoks on vajalikud.

1. Kelle jaoks sa seda teed?

Ole nüüd endaga aus - kelle pärast sa tahad veel 5 kilo alla võtta? Et näha parem välja sellest tšikist, kes on alati ennast täis? Et avaldada muljet sellele kutile, kellega sa hiljuti tutvusid? Sest su sõbrannad on hullud jooksjad/rattasõitjad/muu trenni tegijad ja sa pead ennast ka sundima? Sest keegi ütles, et sa ei näe hea välja? Sest kõik teised teevad ja sina pead ka? Sest keegi lähedane ütles, et võiksid veidi parem välja näha?

Tuli küll mõni inimene pähe, kui neid ridu lugesid? Vot siis siit alustamegi - ei! Ei tee nende pärast, ei tee sõbrannade, oma laste või isegi oma kaaslase pärast… Tead, kelle pärast sa tahad teha tervislikumaid valikuid ja end rohkem liigutada? Mõtlesid nüüdseks selle kindlasti välja - iseenda pärast. 

Nii kaua, kuni sa otsustad seda teha kellegi teise pärast, ei tule püsivaid tulemusi, sest sa ei pinguta nii palju kui võiksid ja leiad end tihti «ma homme alustan uuesti»-rajalt.

2. Sa ju sööd tervislikumalt, aga kaal ei lange?

Kristin Raudla. Foto: 
Kristin Raudla. Foto: Foto: Erakogu/Harrison Foto

Võtsid ennast kätte ja alustasid tervislikumalt toitumist. Oled teinud seda nädala-kaks, tulemusi ei ole - järelikult ei mõju ja võib samahästi krõpsupaki ja koolapurgi kõrvale tagasi võtta, eks. Sest see surmkindlalt ei toiminud! 

Esiteks, kannatust - ülekilod ei tulnud kellelgi üleöö. Teiseks võin eeldada, et sa ei jälginud, mis koguseid suhu pistad, lihtsalt toidulaud oli «tervislikum». Kolmandaks eeldan, et sul pole õrna aimugi, palju sa sööma peaksid. Sellest lähtuvalt järgmine punkt.

3. Mida ma küll sööma pean?

Ahah, lugesid mingist foorumist, et kapsalehed on head ja sai on halb. Samuti ära söö kartulit, hakkliha, toda liha, või üldse liha! Riisi, makarone ega midagi muud, kus on sees sõna «jahu», «gluteen», «rasv» või «suhkur». Mis küll valesti on, et kaal ei lange? 

Kõigepealt unusta kõik see - «ära söö seda, see on halb toit»-jutt. Sa võid süüa kõike! Aga sa pead oskama süüa. Ei ole olemas imetoite, imedieete ega muud imelist - kõik söövad igapäevaseid toite, ei ole saladusi, ei ole imesid. 

Muidugi poleks mõttekas süüa päev läbi ainult pannkooke - tee endale selgeks valkude/rasvade/süsivesikute osakaal. Söö, mis sulle maitseb, aga söö õigesti!

4. Sa ei tea, palju sa päevas kaloreid tarbid, palju kulutad

Tööle, kooli, trenni, väike jalutuskäik… On sul ka aimu, palju sa päevas energiat kulutad? Aga oled sa teadlik, palju sa päeva jooksul kaloreid tarbid? Kas oled pisikeses kaloridefitsiidis, et veidikene kaalu kaotada, sööd suhteliselt 1:1 või siiski liiga palju? 

Tee asjad selgeks - see on kõige aluseks. Sa ei pea selleks ostma pulsikella või võtma ühendust treeneriga, et lisaraha kulutada... Internetis on sadu lehekülgi, kus oma umbkaudsed kaloritarbimised teada saada kaalu kaotamiseks, hoidmiseks või tõstmiseks. Kui sa ka enne ei teadnud sellest midagi, siis umbkaudne arvestus on alustuseks hea ning saad vastavalt vajadusele toitumist enda järgi korrigeerida.

Aga kuidas sa teada saad, palju sa päevas sööd? Täiesti minu enda kogemusest lähtuvalt - kasuta Nutridata toitumisporgrammi, mida saad kasutada tasuta, kõik teada-tuntud toiduained on seal olemas ning vajadusel saad ise juurde lisada. Täiuslik! Usun, et kui enda vastu nüüd aus oled ja ühe päeva menüü sinna sisse toksid - jah, ka see šokolaad ja too õhtune mõnus pitsalõik - saad sa päriselt aimu, kui palju mingites toitudes on energiat (kaloreid, kui nii soovite). Ole järjepidev ja ära valeta iseendale - sa ju teed seda iseenda jaoks!

5. Kaal langes mingi aeg, kuid nüüd seisab - või hullem, tõuseb!

Raaa-huuu-nee! Eeldasid, et kaal langeb kogu aeg ühtlaselt ja ilusalt? Karm reaalsus - ei lange, kuid see pole maailma lõpp! Ära ole nukker, pane samamoodi edasi ja näed, et tulemus on aina lähemal. Nii kaua, kuni kaalulangus on langevas trendis, ära vaeva oma peakest. Et teid rahustada, siis minu pisike kaalulangus on allolevad graafikus.

Kaalugraafik
Kaalugraafik Foto: Erakogu

Hakkas parem, eks? 

Mainin kohe ära, et programmi nimi on WomanLog ning olen seda aastaid kasutanud just sel eesmärgil, et jälgida oma kaalulangust graafiliselt - super! Kui kaaluseisak kestab juba pikemat aega (ja eeldusel et sa ei patusta tohutult ja tihti ning toitud järjepidevalt), tee muudatusi toitumises, muuda kas või veidigi mingite toiduainete kogust ning jälgi, mis kaal teeb.

6. Püsivus, järjepidevus, tahe - kas need iseloomustavad sinu teekonda?

Nagu eelnevat olen juba maininud - su ülekilod ei tulnud üleöö... ja ega need ei lähe ka üleöö. Ole kannatlik, ole rahulik. Tahad alla anda? Ära anna. Vahel tahad midagi endale lubada? Luba! Aga ole püsiv. Juba see peaks sind motiveerima, et sa ei ole praeguse seisuga rahul. Leia keegi, kellele vahel kurta, kes kuulab su virisemise, kui-raske-see-kõik-on ära ja ütleb, et pane edasi (aga ära teda nüüd hulluks ka kiusa). Mõtlesid korra, aga ei leidnud kedagi sellist? Vedas sul! Internet (näiteks Instagram) on täis pilte kuumadest kehadest, maitsvatest toitudest ja headest ütlustest! - hoiab sind rajal küll.

Kristin Raudla. Foto: 
Kristin Raudla. Foto: Foto: Erakogu/Harrison Foto

7. Kaalunumber pole nii oluline - vaata peeglisse!

Oled sa kunagi mõelnud, et kui jõuadki oma unistuste eesmärgini, astud kaalule ja ette lööb kauaoodatud XX - aga vaatad peeglisse ja tulemus pole see, mida ootasid? Minuga juhtus nii. Mis järeldate? Õige! Kaalunumber ei olegi tähtis - see on motivaatoriks, see aitab olla reel, kuid see pole peamine. Oluline on see, mis sina tahad, et sulle peeglist vastu vaataks ja millega sina rahul oleksid. Muu pole oluline - ainult see, mis sind õnnelikuks teeb. Ära võrdle enda kaalulangust sõbranna või kellegi teisega. See ei ole oluline, vaata ainult iseennast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles