Sügis saabub kitarride saatel

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengikontserdil on võimalik kuulata andekate kitarriõppurite soolosähvatusi ja efektset kitarriorkestrit, mida juhendab Robert Jürjendal (vasakul).
Tudengikontserdil on võimalik kuulata andekate kitarriõppurite soolosähvatusi ja efektset kitarriorkestrit, mida juhendab Robert Jürjendal (vasakul). Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval Viljandis algava kolmanda improvisatsioonilise kitarri festivali peaesineja on Rootsi tippkitarrist Ulf Wakenius, kes astub üles Estonian Dream Big Bandiga.


Festivalil on võimalik kuulda eri muusikastiile esindavaid improviseerivaid kitarriste ning tutvuda mitmesuguste improviseerimisvõtete, mängutehnikate ja kitarritüüpidega. Lisaks kontsertidele on kavas jämmid ja õpitoad ning saab kohtuda pillimeistritega.

Festivalil antakse välja iga-aastast Tiit Pauluse nimelist noore kitarrimängija preemiat, mis aitab üht eesti väljapaistvat noort muusikut kitarriõpingutes. Eelmisel aastal osutus selleks Erki Pärnoja. Seekordse kitarrifestivali avab tema ja löökriistamängija Kristjan Kallase kontsert.

«Kui me esimesel aastal kompasime vorme, siis eelmisel aastal olid piirjooned selged ning samamoodi ajame asja edasi,» ütles festivali kunstiline juht Ain Agan ning lisas, et Viljandis sündinud muusikapidu jääb ka edaspidi siia.

Tänavu esinevad Ben Monder Ameerika Ühendriikidest koos Kristjan Randaluga, Niklas Winter Soomest koos Siim Aimla ansambliga, Jacob Young Norrast koos kaasmaalasest saksofonisti Bendik Hofsethiga, Oleg Pissarenko Quartet ning soolokavaga Paul Daniel.

«See, et Ben Monder üldse Eestisse tuleb, on kindlasti suur sündmus,» nentis Agan.
Džässkitarrist Ben Monder on olnud New Yorgis tegev peaaegu kolm kümnendit. Omanimeliste projektide vahel on ta nõutud mees ning osalenud enam kui saja plaadi salvestamisel.

Festival tutvustab igal aastal mõnd kitarri sugulaspilli. Seekord on luubi all basskitarr ning Viljandisse tuleb bassimängija Yves Carbonne, kes musitseerib koos Raul Vaiglaga.

«Carbonne on kirjutanud ja mängib väga ilusat pimeduse muusikat,» rääkis Agan. «Ootame teda väga suure põnevusega.»

Meistrikursustele on oodata kitarritudengeid Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Rootsist. Aset leiavad jämmid, tudengid näitavad õpitubades omandatut ja esineb selleks puhuks loodud kitarriorkester.

«Koolitus jääb kindlasti festivali saatma,» lubas Ain Agan.

Teist aastat on võimalik kohtuda eesti paremate pillimeistritega, imetleda ja proovida nende pille ning tutvuda kitarriõppematerjalidega. Kohale on lubanud tulla sellised meistrid nagu Vaido Petser ja Kuldar Kalluste. Kitarrimeistrite päev algab laupäeval kell 12 pärimusmuusika aida väikses saalis.

«Yves Carbonne teeb pillimeistritega väga tihedat koostööd ja arendab selle kaudu nii pille kui muusikat,» rääkis Ain Agan. «Meie soovime avalikkusele teada anda, et ka meil on toredaid inimesi, kes oskavad ja tahavad pille valmistada. Meistrid ja mängijad arenevad koos.»

Kitarrifestivali koostööpartnerid on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, Tallinna filharmoonia, Eesti kultuurkapital ja Viljandi linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles