Teksad, meie igapäevased truud kaaslased - millised on praegu moes?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksad: MiNU
Kampsun: Kristel Kuslapuu
Aksessuaarid: Astrid Rajalo
Kott: MERÏKH
Teksad: MiNU Kampsun: Kristel Kuslapuu Aksessuaarid: Astrid Rajalo Kott: MERÏKH Foto: Marek Metslaid

Teksad ehk teksased ehk teksapüksid ehk teksaspüksid ehk džiinid (ka džiinsid ingliskeelsest sõnast jeans) on teksariidest või muust tugevast tekstiilmaterjalist valmistatud püksid, kirjutab osta.ee moeblogi

Asendamatu riideesemena on teksad auga teeninud välja kõik oma kõlavad nimetused. Usun, et iga lugeja kapis leidub vähemalt üks paar teksasid, enamikul tõenäoliselt isegi rohkem.

Mis toimub teksamaailmas käesoleval aastal 2015? Millised teksad peaksid kapi suurpuhastuse ajal alles hoidma ja mida silmas pidama uute ostmisel?

70ndad on tagasi!

Retrostiilis, kõrge pihaga ning alt laieneva sääreosaga teksad (näiteks sellised) on troonilt tõukamas pikka aega väga populaarsed olnud skinny'd ehk liibuvad teksad. Nagu kõige «uus-vanaga» läheb selle trendi tippujõudmiseks aega, kuid moemaailmas on altlaienevad teksad väga tugev ja jõuline «uus» suund. Samuti on trenditeadlikumad selle juba tänavamoodi viinud ning kiirmoe brändid ka kõnealuste pükstega poelette varustanud. 70ndad on tagasi ja mitte ainult teksamoes. Seetõttu, kui plaanid osta uusi teksasid, siis kaalu just kõrge pihaga alt laieneva sääreosaga varianti (juhul muidugi, kui need sobivad su kehakujuga), sest nende kõrgpunkt alles tuleb.

Valge T-särk või maika, alt laienevad teksad ning lihtne, ilma liigse ponnistuseta look on saavutatud!

Skinny-teksad

Skinny-teksad (nagu näiteks pildil olevad helerohelised püksid on saanud laiatarbekaubaks ja on iga naise garderoobis olemas. Olgugi, et areenil on alt laieneva

sääreosaga teksad, on skinny-teksad omamoodi klassika staatuses.

Võimalusi, millega skinny-teksaseid saab kombineerida, on lõputult. Kerge vaevaga saad saavutada kontori look’i lisades ülaosas jaki, õhtul välja minnes pane liibuvatele teksadele lisaks jalga kontsakingad ja tõmba selga nahktagi, koeraga jalutama minnes lisa tossud ja suur kudum jne. Kombineerimise võimalused on lõputud! Skinny-teksad pole siiski kõigile - kui jalad on paksukesed ja lühemat sorti, siis liibuvad teksad rõhutavad kõike veelgi. Pigem soovitaks selliste jalgade puhul sirge lõikega teksaseid.

Teksade ajalugu on päris huvitav. Esimesed teksalaadsed püksid valmistati Itaalias meremeestele tööriietuseks. 1850. aastatel oli Levi Straussil San Franciscos USAs väike hulgimüügifirma, mis müüs Levi's kaubamärgi all teksasid ja teksariiet California kaevandustöölistele ja edasimüüjatele. Üks tema kliente, Jacob Davis, tuli ideele tugevdada teksade taskute nurki vaskneetidega. Davisel polnud piisavalt raha, et vastavat patenti registreerida. Seepärast pöördus ta Levi Straussi poole ettepanekuga teha sel alal koostööd. 20. mail 1873. aastal registreeritigi see kaubamärk USA patendi- ja kaubamärgiametis. Seda kuupäeva loetakse tänapäevaste teksade alguseks.

Ligi sajandi olid teksad eelkõige tööriietus. 1960ndatel muutusid teksad noorte jaoks tunnusmärgiks ja stiiliks, millega demonstreeriti oma rahulolematust ja protesti valitseva sotsiaalse olukorra suhtes läänemaailmas. Teksadest kujunes kiiresti ülemaailmne mood. Esialgu oli meestele mõeldud teksade kinnitus (lukk või nööbid) ees, seevastu naistele mõeldud teksadel oli kinnitus külje peal. Peagi aga võtsid ka naised kasutusele eestkinnitusega teksad.

Teksade sääreosa laius varieerus suuresti. 1960. aastate algul olid moes väga kitsa säärega teksad. 1970. aastatel olid moes alt laienevad püksid. Sääreosa alumine äär võis lohiseda mööda maad, mistõttu sinna kinnitati tugevdamiseks metallist tõmblukk vmt. Teksade istmikuosa pidi läbi kõigi aegade olema hästi istuv ja liibuv. Aeg-ajalt tulid moodi alt üleskeeratud sääreosadega teksad. Teksasid kanti nii vöö või rihmaga kui ka ilma. Taskute, tõmblukkude, neetide paigutusele pöörati erilist tähelepanu. Sagedased olid mitmesugused nahast lisandid või täiendused. Teksadest sai 70ndatel omamoodi kultusriietus. Kujunesid välja moetrendid, eelistati kindlate firmade toodangut, arenesid erinevad tõekspidamised teksade kandmise, pesemise, hooldamise jpm kohta. Esialgsest tööriietusest kujunes laialdaselt kasutatav vabaajariietus, mida võis vähem formaalsetel puhkudel kombineerida ka pintsaku ja lipsuga.

Täpselt samamoodi on ka tänapäeval - detailid muutuvad, värvid muutuvad, säärelaius ja pikkus muutub, aga teksa ise jääb ja on alati moes. Üks mu hea tuttav on kõige suurem teksafänn, keda mul on au tunda. Mitte, et tal oleks 100 paari teksasid, ei-ei, mitte selles mõttes fänn. Tal on hämmastavad teadmised teksaajaloost, tal on hunnikus teksaajalugu käsitlevaid raamatuid. Hiljuti käis ta Californias uurimas teksa-arhiivis (kuhu niisama naljalt inimene tänavalt sisse ei pääse) kaevandustest välja kaevatud teksariide säilmeid ja tükke, mille hinnad, ilma naljata, küündivad kullahinnani. Teksa-fragmentide otsimine ja kavandamine on kujunenud seal omamoodi tööstusharuks. Mu tuttava silmad löövad särama, kui ta räägib haruldasest denimist, nende erinevatest paksustest, tekstuuridest, kiududest, kulutusviisidest. Põnevad on lood teksadega vannis istumisest, et saavutada õige pikkus, paariaastasest kandmisest, ilma et teksasid peseks (hoolduseks ainult tuulutamine), eesmärgiga saada õige kulutusaste ja denimi pehmus... Seda kõike muidugi teatud spetsiifiliste brändide ja denimitega... See maailm on nii sügav ja lõputu, samas pööraselt huvitav.

Millal on aeg endale uued teksad osta?

Kui paned jalga lemmikteksad ning tunned, et põlved külmetavad ja tagumik paistab läbi, siis tea - on aeg osta uued teksad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles