Päev käänab musta külje peale

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval, 23. septembril kell 6.09 algab sügis. Pildil sügisvärvides allee Virtsus.
Neljapäeval, 23. septembril kell 6.09 algab sügis. Pildil sügisvärvides allee Virtsus. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Sügisesel päevakäändel, pööripäeval, mis 23. septembril tulemas, keeratakse päevale mustem külg peale - selline oli esivanemate nägemus päeva valguse ja öö pimeduse vahekorrast sügisel: öö aeg pikeneb ja ega päevalgi udus ja madalate vihmapilvede all palju valgust näe.

Ilmaolusid jälgides märgati: kui puulehed ruttu kollaseks lähevad ja ammu enne mihklipäeva (29. september) pudenema hakkavad, olevat oodata varajast talve. Tänavu on nii läinudki, aga ega üks loodusmärk veel tõde tähenda.

Arvamine, et palava suve järel tuleb külm talv, pole siiski päris õige.

Ilma käiku ei suuna mitte soojus, vaid parasjagu maailmas ringlevad tuuled, mis sooja või külma õhu kusagilt kaasa veavad.

Pööripäeva aegu puhuvaid tuuligi peeti silmas.

Lõuna- ja läänetuuled tähendasid sooja sügist ning pehmet talve; ida-põhjatuuled külmi aegu tulemas.

Teati, et pööripäeva tuuled kestavad mihklipäevani, et siis püsivamalt kusagile paigale jääda.

Tänavugi on muutusi märgata, sest seni püsivalt võimutsenud kõrgrõhkkonnad on koha loovutanud tohutule Atlandi madalrõhkkonnale.

Nädalavahetuse ilm püsib sügiseselt hall ja sajune. Uus nädal algab magnettormi päevadega, soovitaks olla liikluses tähelepanelik: vihmast ja mahasadanud lehtedest libedad teed ning õhtune hämarus ei soosi kiirustajaid.

Täiskuuaeg annab siiski lootust vihmavahede sagenemisele, esialgu satuvad need sajupausid rohkem öötundidele.

Sisemaal võib maapinnal temperatuur langeda alla viie kraadi, tekib tihe pinnaudu. Pilves taevaga ja rannikul on siiski soojem: päeval püsib õhutemperatuur 12-15 kraadi vahel.

Sajupäevad võivad nädala teises pooles vahelduda kuivematega, kuid ilm on tavalisest tuulisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles