Mart Sander astus vigastatud laulja asemel Estonia lavale

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Põldma Boni rollis operetis «Silva»
Urmas Põldma Boni rollis operetis «Silva» Foto: Harri Rospu

Neljapäeva õhtul Estonias toimunud opereti «Silva» esietendus katkes ootamatult, sest teise vaatuse ajal vigastas Urmas Põldma tantsides jalga.


Achilleuse kõõluse rebestanud Põldma viidi kiirabiga otse operatsioonilauale, tema kohale asus kolmandas vaatuses «Silva» lavastaja  Mart Sander. «Meeletu valuga tegi ta teise vaatuse finaali ära, tantsida muidugi ei saanud, me siis panime Urmase seisma ja meeletu valuga võideldes ta laulis,» rääkis Mart Sander.

«Siis tuli kiirabi, Urmas pandi kohe lava taga tilgutite alla ja siis kiiresti haiglasse opilauale. Peadirektor (Aivar Mäe) sõidutas ta lapsed koju ja läks siis haiglasse,» jutustas Sander. «Peadirektor helistas mulle haiglast, ütles, et Urmast opereeriti ja ta peab nüüd vähemalt kuus kuud kipsi kandma.»

Kolmest Boni rolli täitjast on mõneks ajaks kaks saanud. Põldma vigastuse tõttu peavad seda rolli esitama René Soom ja Mart Sander ise vaheldumisi. Tuleristsed sai Mart kohe esietendusel Põldmad asendades, sest Soom ei viibinud esietenduse ajal Estonias. Paraku polnud Sander ise aktiivselt Boni rolliks valmistunud.

«Kuna mul on sügis suhteliselt kinni – tantsusaade ja üks Soome-turnee – arvasin, et jõuan ise lavale selles rollis alles jõuludeks. Ma pole veel ühtegi proovi teinud,» seletas Sander, kuidas ta pidi pea ees tundmatus kohas vette hüppama.

«Tantsude ajal oli mul tunne, et nüüd jääb kõik seisma. Aga mingisugune kogemus mul õnneks on ja koreograaf Marina Kessleriga oleme nii pikalt tööd teinud juba Bel Etage’i ajast. Olin neid tantse eemal lavaproovis läinud ja õnneks tulid nad mul kõik välja. Täiesti imekombel oli mul frakk teatris, sest tegin pühapäeval teatri turupäeva. Ma ju kunagi ei jäta oma frakki vedelema kuhugi, aga endalegi arusaamatult jätsin selle pühapäeval teatrisse,» jutustas Sander imelisest kokkusattumustest, mis võimaldas ta esietendust päästma asuda.

Ja see pole veel kõik: «Tulin teatrisse sõpradega ja ütlesin kõigile: «Nüüd ma joon ennast täis ja vaatan tükki nagu võõras inimene, naeran iga nalja peale…» Selleks ajaks, kui see juhtus, olin ma juba päris mõnusalt napsutanud. Täiesti lahtilaulmata ka… See on enesetapp!» Sandri sõnade järgi tõsteti Põldma terviseks esietenduse järgsel peol ohtralt klaase, nii et see peaks tema paranemisele natukegi kaasa aitama.

Urmas Põldma vigasuste tõttu satub ohtu Vanemuise etendus «Orpheus põrgus,» kus ta pidi laulma nimiosa. Selles etenduses on Põldma rolli peal üksinda. Jacques Offenbachi opereti esietendus on planeeritud 25. septembrile. Vanemuise direktor Paavo Nõgene ütles, et hoolimata Põldma vigastusest on lavastaja Marko Matvere ning Urmas Põldma saavutanud kokkuleppe, et laulja osaleb nii esietendusel kui kõikidel järgnevatel etendustel.

«Kuidas see toimuma saab, seda näevad inimesed siis, kui teatrisse tulevad,» lõpetas Nõgene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles