Video: NASA plaanib viia asteroidi Kuu orbiidile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus asteroidist ja Maast
Arvutijoonistus asteroidist ja Maast Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA koostab projekte tuleviku treeningute ja lendude tarbeks.

Üks neist on asteroidi viimine Kuu orbiidile, kus seda saaks põhjalikult uurida, edastab AFP.

NASA edastas eile, et Asteroid Redirect Mission (ARM) peaks käivituma 2020. aastal ning selle maksumuseks kujuneb 2,6 miljardit dollarit.

ARMi üks eesmärkidest on katsetada päikesel töötavat energiaallikat, mida tulevikus tahetakse kasutad Marsil lendamise alustel.

Mehitamata alus lendab esmalt lähikosmoses asuva asteroidi juurde ning sobivate seadmete abil saadetakse asteroid teele  Kuu suunas. Kuu orbiidile jõudmiseks kulub üsna mitu aastat.

NASA plaani kohaselt peaksid astronaudid minema Orion raketiga Kuu orbiidil oleva asteroidiga tutvuma ja seda uurima 2025. aasta paiku.

Astronaudid kannavad sellele missioonil just asteroidi uurimiseks mõeldud uue põlvkonna skafandreid. Missioon peaks kestma 25 päeva pärast mida saabub Orion tagasi Maale.

NASA vaateväljas on praegu kolm asteroidi, mis võiksid sobida.

USA kosmoseagentuur teatab 2019. aastal, milline neist lõpuks välja valitakse.

Wikipedia: asteroidid on väikesed planeedisarnased taevakehad, mis tiirlevad orbiitidel ümber Päikese. Senistel andmetel on avastatud ligi 400 000 asteroidi, kuid neid võib olla miljoneid.

Asteroidid on ebakorrapärase kujuga, sest nende gravitatsioon ei ole piisav, et nad kerakujuliseks muutuksid.

Seni on teada, et 26 asteroidi läbimõõt on suurem kui 200 kilomeetrit, 250 asteroidi läbimõõt on suurem kui 100 kilomeetrit ning 700  asteroidi läbimõõt  on suurem kui 50 kilomeetrit.

Väikseimate senivaadeldud asteroidide diameeter on vaid mõnisada meetrit.

Asteroidid koosnevad enamjaolt suure süsinikusisaldusega külmunud gaasidest, niklist, rauast ja kivimitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles