Rein Taagepera: väikelapse kõrvalt kõrtsiminek ei tee mehiseks!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Professor Mare Taagepera ütles ajakirjale Pere ja Kodu antud intervjuus, et mehed ei pea enam kaitsma oma mehisust sellega, et ei tegele lapsega.

Tema abikaasa professor Rein Taagepera olevat nende esimesel sünnitushaiglast koju jõudnud lapsel ise esimese mähkme vahetanud.

«Rein oli isegi nii kena, et ta tõusis üles, kui mina rinda andsin – tema ka ei maganud. Aga siis, kui me lutipudeli peale üle läksime, sai kordamööda antud. Ameerikas ei ole see ammu mingi küsimus, isad tegelevad imikutega. Eestis on ka need asjad arenemas,» rääkis Mare Taagepera.

Rein Taagepera lisas, et mehed, kes käivad sel ajal kõrtsis, kui naine last hoiab, peavad ise ennast mehiseks, kuid kõrtsi minna ja õlut tellida oskab iga nolk.

Mare Taagepera tõi näiteks ka sõjaväekolonel Leo Kunnase, kes on nelja lapsega kodus, samal ajal kui abikaasa käib tööl. «Ja tulgu mõni mats ütlema, et ei ole mehine mees,» ütles seepeale Rein Taagepera.

Samuti märkis ta, et usalduse, perekonna, rahva juurdekasvu ja meeste varajase suremise küsimused on omavahel seotud. «Eesti mees ei julge välja paista nõrgana, ta ei ava end ega usalda. Ja kuna ta ise ei usalda ja arvab, et kõik petavad, pole ta ka ise usaldatav ning on valmis petma. Ja millegipärast see üksik või perekonda pettev eesti mees sureb väga noorelt,» selgitas professor.

Rein Taagepera nimetas Eesti meeste varajase suremuse olulise tegurina seda, et 50-protsendilise tõenäosusega laseb mees naise ja lapse juurest jalga. «Nad isoleerivad end kohustustest, sellega isoleerivad end Elust,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles