Insenerid tutvustasid Tšiili kaevurite päästekapslit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili kaevurite päästmiseks mõeldud kapsel
Tšiili kaevurite päästmiseks mõeldud kapsel Foto: SCANPIX

Tšiili võimud kiitsid heaks inseneride poolt välja pakutud päästekapsli, mille abil loodetakse maa alla lõksu jäänud kaevurid pinnale tuua.

San Jose kaevanduses 700 meetri sügavusel olevate kaevurid peavad pääsemiseks ronima kitsasse silindri kujulisse kapslisse, kirjutab thestarphoenix.com

Selle kapsli abil maapinnale tulemine võib kesta vähemalt tunni.

Tšiili mereväe insenerid alustasid sellise «tõstuki» ehitamist.  See loodetakse valmis saada ajaks, mil USA kosmoseagentuuri NASA abiga puuritavatest aukudest vähemalt ühte kasutada saab.

Terasest päästekapsli diameeter on vaid 54 sentimeetrit. Sel kapslil on tugevdatud katuseosa, et kaitsta selles olijat võimalike varingute eest.

 Sellel nädalal alustasid kaevurid treeningprogrammi, mis peaks aitama neil olla piisavalt saledad sellesse kapslisse mahtumiseks.

Päästeoperatsiooni käigus tõstetakse mehed ükshaaval ülesse ja see võib kesta mitu päeva. Päästekapsel on ehitatud nii, et see hoiab selles olevat isikut püstises asendis ka siis kui ta minestab.

2,5-meetrises kapslis on ka hapnikuballoon ja valgustus. Samuti on seal ohu korral kasutamiseks mõeldud lisavarustus. Selle abil saab kaevur lähtepunkti tagasi jõuda kui ta peaks näiteks poolel teel ohtu sattuma.

Päästekapsli töötasid Tšiili presidendi Sebastian Piñera käsul välja mereväe insenerid.

Copiapo lähistel asuvas kaevanduses tehtavatest puurimiskatsest on ainult üks olnud seni edukas. Plaan A kohaselt  jõuti puurimisega 225 meetrini. Plaan B aga seiskus, kuna puur läks 264 meetri sügavusel kaevanduse metallist tugipostini jõudes katki.

Inseneride sõnul ei ole katki läinud puuri osa võimalik eemaldada. Selle tõttu plaanitakse sellest puurimiskohast loobuda ja uus koht otsida.

Plaan C kohaselt tahetakse käiku lasta naftapuurimismasin, mille käivitamine ja paigaldamine võtab ta suuruse tõttu aega selle kuu lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles