Viimsi korraldab ubinapäeva ja mahlapressimise talgud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsis peetakse septembri lõpus ubinapäeva ja mahlapressimise talguid.
Viimsis peetakse septembri lõpus ubinapäeva ja mahlapressimise talguid. Foto: SCANPIX

Viimsi vabaõhumuuseum lisab rahvakalendrisse uue tähtpäeva – ubinapäeva, mida hakatakse tähistama septembrikuu viimasel laupäeval.

Esimest ubinapäeva tähistatakse Viimsis niisiis 25. septembril ja ürituse pearõhk on mahla pressimisel. SA Rannarahva Muuseumi turundusjuht Eha-Kai Mesipuu selgitas, et esimesel ubinapäeval seatakse vabaõhumuuseumisse üles Hiiumaalt pärit iseliikuv mahlapress ja kõik soovijad saavad siis oma õunad selle abil väikse teenustasu eest mahlaks teha.

Ubinapäeva idee autor on rahvusmustrite taaselustaja Indrek Kaing, kelle sõnul ei ole sügis mitte mingisugune sügis, kui ei saa valmistada ja maitsta oma aias kasvatatud õunte mahla.

«See tunne, mis tekib, kui jõulude paiku sügavkülmast värske antoonovkamahl lahti sulab, on sõnul seletamatu. Lastele tahaks ikka pakkuda seda, mida oled ise teinud ja tead, mis seal sees on,» märkis ta.

Kuna Kaingul endal mahlapressi pole, on ta mahla käinud tegemas küla teises servas sõprade juures, kasutanud laenatud masinaid või siis palunud abi naabritelt. Sellest siis ka idee teha ubinapäev, kus igal soovijal oleks võimalus oma aias valminud õunad talgute korras mahlaks pressida.

 «Eestlane on teadupärast talgurahvas. See mahlategu on igal juhul vahva, seltskondlik ja tervislik tegevus ning kuna lapsi on peres juba neli, siis mõtlesin, et peaks seekord ka tegijaid rohkem kokku kutsuma. Noh, ikka nii, et oleks kohe õunapidu. Mul on siiralt hea meel, et Eha-Kai minu ideest kohe kinni haaras ning nüüdseks oleme käivitanud ehk uue traditsiooni Viimsis, või kes teab – võib-olla isegi tervele rahvale,» sõnas Kaing. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles