Piret Tali: Baskin oli heade maneeridega härrasmees

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino Baskin ja Piret Tali
Eino Baskin ja Piret Tali Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eino Baskini viimase elulooraamatu «Eino Baskin. Naer läbi pisarate» kirjutanud Piret Tali meenutas, et Baskin oli professionaalne esineja, kes oskas alati rääkida lugusid nii, et neil on puänt ja kulminatsioon. Seetõttu oli temaga koostööd teha lihtne. «Kahtlemata tal oli väga suur isiksuslik sarm, mida pole kõigile antud. Samuti väga hea ühiskonna närvitunnetus. See on temast teinud ka suurepärase satiiriku,» rääkis Tali, kes asus Baskinit intervjueerima 2008. aasta suvel.

Raamatut kirjutades andis Baskin Talile loa tutvuda oma ka toimikutega ka arhiivis. «Seal oli lugusid, millest me polnud varem pajatanud.»

Tali meenutas, et Baskin jäi silma kui heade maneeridega härrasmees, kes oskas väga viisakalt riietuda ja nautida head toitu ning seltskonda. «Olen sattunud tema kahele juubelile, mis on olnud väga šikid.» Olenemata haigustest, oli Baskin Tali meelest väga vitaalne.

«Mulle meenub kui ta ühel juubelil võttis kõnesid vastu ja paar heebreakeelset fraasi käis läbi. Ma ei tea, kas ta ka tegelikult seda keelt oskas, aga juur oli olemas.»

Tali hindab Baskini rolli satiirikuna, kes otsis ühiskonna kitsaskohti ja oskas nende üle peenelt naerda. «Mõnikord oli see naer läbi pisarate. Huumori suhtes oli tal väga hea maitse ja ta oskas tunnetada piire.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles