Galerii ja video: täna algab Kitse (Lamba) aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina kalendri järgi algab täna Kitse (Lamba) aasta, mis asjatundjate sõnul on märgatavalt rahulikum kui  eelmine Hobuse aasta.

Seda tähistatakse lisaks Hiinale veel mitmetes riikides, kus elab palju hiinlasi ning austatakse Hiina kultuuri.

Hiina suurlinnades toimuvad mütoloogia- ja ajalooteemalised etendused ja paraadid. Linnad ehitakse paljude punaste esemetega, sest punane on Hiinas elu ja uue alguse värv. Väga populaarsed on niinimetatud Hiina laternad.

Uut aastat tähistatakse ka traditsiooniliste loomatantsudega, milleks kasutatakse erinevate loomade kujusid, eelkõige aga draakonikujusid.  

Paljud linnades elavad hiinlased sõidavad maale vanematekoju, kus toimuvad perekondlikud lõunad, kus süüakse traditsioonilisi toite ning käiakse esivanemate haudadel ja templites, kus põletatakse viirukeid ja küünlaid.  

Kitse aastat peetakse üldjoontes heaendeliseks, sest Kitse peetakse eelmise aasta loomast Hobusest rahulikumaks.

Kitse puhul tuleb aga arvestada asjaoluga, et ta võib vahel kangekaelne olla, kuid samas on õiglane ja elurõõmus.  Kitse aastal peaks romantika ja äri õitsema.

Kits on Hiina sodiaagis kaheksas loom. Talle eelnevad Rott, Härg, Tiiger, Jänes, Draakon, Madu, Hobune ning järgnevad Ahv, Kukk, Koer ja Siga.

Kitse aasta kestab 19. veebruarist 2015 kuni 7. veebruarini 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles