Meie päikesesüsteem pääses 70 000 aastat tagasi kokkupõrkest Scholzi tähega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Scholzi tähest ja ta kaaslasest
Kunstniku joonistus Scholzi tähest ja ta kaaslasest Foto: saoo.ac.za

USA teadlaste sõnul pääsesid meie päikesesüsteemi planeedid 70 000 aastat tagasi napist kokkupõrkest Scholz nimelise tähega.

See täht, mille teaduslik tähistus on WISE J072003.20-084651.2, liikus meie süsteemist mööda vaid 0,8 valgusaasta kauguselt, mis on kosmilises mõistes väga lähedalt, edastab The Telegraph.

Rahvusvaheline astronoomide meeskond kinnitas, et mitte ükski teine täht ei ole meie päikesesüsteemist nii lähedalt mööda liikunud. See on viis korda lähemalt kui meie praeguse lähima tähe Proxima Centauri asukoht.

Scholzi puhul on tegemist punase kääbusega.

USA Rochesteri ülikooli teadlase Eric Mamajeki sõnul asub Scholz nüüd meie süsteemist 20 valgusaasta kaugusel.

Teadlased kasutasid Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Tšiilis asuvaid teleskoope, et minna ajas tagasi ja rekonstrueerida selle tähe möödaliikumise trajektoor ning teha kindlaks ligilähedane liikumiskiirus.

Astronoomide sõnul on see täht meie süsteemist kaugenemas.

Scholz liikus läbi meie päikesesüsteemi äärealadel asuva Öpiku-Oorti pilve, mis koosneb jäistest komeetidest. Pilvest väljapool ei ole eriti kosmilisi objekte ning selle tähe kokkupõrkevõimalus mõne sellisega oli välistatud.

Scholzi tähe mass on vaid kaheksa protsenti Päikese massist. Ta kaaslane on pruun kääbustäht, mis on veelgi väiksem.

Meie päikesesüsteemist möödudes leidsid sellel tähel aset päikesepursetega sarnased pursked ning selle tõttu muutus ta teatud ajaks heledamaks.

Ei  ole teada, kas meie kauged, 70 000 aastat tagasi elanud esivanemad nägid taevas erksat punkti või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles