Seitse seksivigastust, mis sagedasemad, kui võiks arvata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutise Briti uuringuga tuli välja, et koguni 5 protsenti inimestest on korra oma elus töölt puudunud seksiga seonduva vigastuse tõttu. Võib vaid eeldada, kui suur see number tegelikult võib olla, sest paljud ei julge piinlikkusest enda tervishäda täpsest põhjusest teada anda.

Yahoo Health uuris terviseekspertidelt, millised on peamised vahekorrast tingitud vigastused ja kuidas neid ära hoida. 

Marraskil genitaalid

Kui sina või su partner piirab oma genitaalidel karvakasvu, on oht, et võite teineteisele põhjustada valulikke kriimustusi. «Suguelundite marrastusi tuleb ette siis, kui puudub piisav libestus,» selgitab uroloog Harry Fisch. Kui su partner on end just raseerinud, siis pole tõenäoliselt mingit ohtu karta. Kõige häirivamaks muutuvad partneri karvad siis, kui need hakkavad just tagasi kasvama. Tunnet, nagu hõõruks liivapaberiga oma kõige tundlikumat kehaosa, saab vältida siis, kui kasutada ohtralt libestit.

Kadunud esemed

Kondoomid, seksmänguasjad ja hügieenitooted võivad sattuda naise tuppe palju kergemini, kui võiks arvata. «Seksuaaltervise kliinikus töötades pöördus minu poole aastate jooksul mitmeid naisi, kes olid unustanud tampooni välja võtta ning olid siis vahekorras. Säärase tegevuse järel surutakse tampoon sügavale tupekanalisse,» räägib kliiniline seksuoloog Kat van Kirk. 

Kui mõistad, et sul on midagi tupes, mis sinna ei kuulu, siis oota pärast seksi umbes 20 minutit, et tupe erutuseelne vorm taastuks. Siis kükita ja eemalda ese kahe näpu abil. Kui sellest pole abi ja ese ei tule ka ise paar tunni jooksul välja, on aeg arsti poole pöörduda. 

Tupe rebenemine

Raske uskuda, kuid naise tupp võib tõepoolest kannatada saada, kui mees siseneb temasse valesti. Suurimaks probleemiks sel juhul on sisenemise kaldnurk. Terapeut Kristi Lathami sõnul juhtub see siis, kui mees ei anna naisele aega ja siseneb temasse liiga jõuliselt. Seda saab vältida, kui naine juhib olukorda ise, et saaks valida peenise sisenemise kiiruse ja asendi.

Peenise murdumine

See pole linnalegend, mehe peenis võib seksi ajal tõepoolest murduda. Kuidas nii? Kui mees rihib seksi ajal mööda, võib peenis tabada naise häbemeluud ja painduda. Kuigi peenises pole luud, on selles kõõluskude, mis võib murduda. 

Brasiilia haiglates tehti hiljuti uuring, mis näitas, et kõige sagedamini juhtub seda siis, kui naine on seksi ajal mehe peal, ehk 50 protsenti kõigist peenisemurdumisjuhtudest. Fishi selgitusel tunneb murdunud peenisega mees pärast seksi valu ja märkab, et peenis on kergelt paindus, kuid seda vaid jäigastunud olekus. Kui nii juhtub, tuleks pöörduda arsti poole, sest tegu on kirurgilise hädaolukorraga.

Murdunud luud

Kirki sõnul pole vaid peenised need, mis võivad «murduda». Tema on näinud, et inimesed võivad vahekorra ajal nii hoogu minna, et murravad luid. «Näiteks juhtub see siis, kui proovitakse uut asendit või seksitakse füüsiliselt keerukas kohas nagu duši all, trepil, autos või köögis,» ütleb ta ja lisab, et tavaliselt juhtuvad sellised äpardused ikka siis, kui paaril on seksiga väga kiire, sest on oht kellelegi vahele jääda. Arst soovitab uusi tegevusi proovida siis, kui selleks on rohkem aega ja leida endale privaatne koht.

Seljavigastused

Kõige tavalisemate seksivigastuste hulka kuuluvad Lathami sõnul seljavalu ja ära tõmmatud lihased. Meestel esineb seda probleemi enamasti siis, kui nad liigutavad vahekorra ajal hoogsalt oma puusi või kui nad tõstavad partneri endast liiga kaugele. Et hilisemat valu ära hoida, soovitab arst partnerit enda ligi hoida igasuguse poosi korral, mis eeldab partneri tõstmist. Tähelepanu peaks pöörama ka sellele, et mees hoiaks naise toetamise ajal oma õlad puusadega kohakuti, nii pole ohtu «selga ära tõsta». Ka naised võivad vahekorra ajal oma seljale liiga teha, kui lasevad end seljast väga nõgusaks, ent ei toeta end samal ajal kätega.

Kuseteede infektsioonid

Kuigi naised on enamasti kuseteede infektsioonidest teadlikumad, toob Fish välja, et neid võib esineda ka meestel. «Meestel esineb kuseteede infektsioone sama tihti kui naistel, kuid pahatihti nad lihtsalt ignoreerivad neid,» lausub arst. Seksi ajal võib kuseteedesse pääseda väljaheiteid, mis kusitisse surutuna põhjustavad põletikku. Põletiku vältimiseks tuleb hügieeni eest hästi hoolt kanda, enne seksi end pesta ja kohe pärast vahekorda põit tühjendada. Kui tunned ägedat põievalu ja urineerimine tekitab ebamugavust, pöördu oma arsti poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles