Liigne veejoomine võib tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Asjatundjad soovitavad juua 6 – 8 klaasitäit vett päevas, kuna see hoiab tervise korras, annab kena jume, teeb energiliseks, puhastab organismi ning kahandab söögiisu.

Paljud on aga veesõltlased ning tarbivad päevas märgatavalt enam vett, kirjutab Daily Mail.

Nüüd on terviseasjatundjad hakanud juurdlema, et kas kaks liitrit vett päevas võib olla liiga palju.

Eksperdid lisasid, et liigselt vett tarbijatel võivad tekkida mitmed terviseprobleemid, millest osa võivad olla eluohtlikud ja lõppeda isegi surmaga.  

Briti arsti Mark Whitley sõnul võib veest tekkida sõltuvus, mis on alkoholisõltuvuse sarnane.

«On inimesi, kel on tekkinud veest sõltuvus ja nad ei suuda üldse veeta olla, vaid peavad kogu aeg jooma. Tegemist võib olla psühholoogilise probleemiga, kuna need inimesed kardavad, et nad joovad liiga vähe vett,» teatas ekspert.

Selle tõttu hakatakse lühikese ajavahemike jooksul tarbima väga suuri veekoguseid.

Kui juua liiga palju vett, võib organism sellest küllastuda ning neerud koormatakse üle.

Liigse veekoguse tõttu suureneb higistamine ning äärmuslikel juhtudel on vaja kirurgilist sekkumist, et probleem lahendada. Operatsiooni käigus eemaldatakse osa higinäärmeid.

«Kui juua liigselt vett, siis organism püüab liigvee väljutada higistamisega. Normaalses koguses vee joomisega liighigistamist ei kaasne,» selgitas arst.

Liiga palju vett võib kaasa tuua ka magamatuse.

«Kui juua enne magamaminekut liiga palju vett, siis võib see vajaduse sagedamini WC-d külastada. Uni on seega katkendlik. Kui aga vett on normaalses koguses, siis eritab aju magamise ajal hormooni, mis aeglustab neerude tööd. Seega ei pruugi tekkida vajadus öisel ajal tualetti minna,» lausus Whitley.

Kui unerütm katkeb, võib olla üsna raske uuesti magama jääda.

Vee liigtarbimisse võib surra. Suurbritannias on teada juhtum, milles üks kehakaalu langetada tahtnud naine jõi lühikese aja jooksul ära neli liitrit vett ning sai veemürgituse, mis võttis talt elu.

«Liigne vesi muudab organismis ainete tasakaalu, eriti aga mõjutab see verd ja kehas leiduvaid sooli, sest neerud ei suuda piisavalt kiiresti töötada,» selgitas ekspert.

Veres ja keharakkudes on tavaliselt sama suur kogus soola, kuid kui juua liiga palju vett, siis veres olev sool lahjeneb ning mõjutada saab ka aju. Võivad tekkida peavalud, kuid äärmuslikul juhtumil tekib veemürgitus, mis võib lõppeda surmaga.

Asjatundjate arvates on soovitav päevas naistel juua 1, 6 liitrit ja meestel kaks liitrit vedelikku.  

Vedelike hulka ei kuulu vaid vesi, vaid kõik joogid, mida juuakse ning isegi puu- ja juurviljades leiduv mahl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles