Arvamus: Hallid varjundid ahvatlevad jooma ja seksima

Anu Saagim
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ану Саагим
Ану Саагим Foto: Toomas Volkmann/PULSS

E.L. Jamesi hiigelmenuka erootilise romaani «Viiskümmend halli varjundit» ekraniseering on olnud aasta üks oodatumaid ja kõmulisimaid filme. Pikantse triloogia esimene osa jutustab tagasihoidliku ja naiivse tudengineiu Anastasia Steele’i ohtlikuvõitu armusuhetest 27-aastase miljardärist ärimehega. Pealtnäha igati täiuslikku Christian Greyd vaevavad lapsepõlvest saadud hingetraumad, mida leevendab piiripealsetest seksimängudest saadav eufooria. See on lugu sõltuvuslikust vajadusest absoluutse kontrolli järele ning kogenematu naise balansseerimisest tundeskaalal «uudishimu-hirm-kirg».

Film jõuab ekraanile täpselt nagu tellitult, valentinipäevaks. Eestiski on eelmüügist ostetud juba tuhandeid pileteid. Eelkõige soovitatakse sõbrapäeval kinno viia oma kallim. Ilmselt on naised aktiivsemad ja on piletid juba kähku ka ära ostnud. Mina omalt poolt soovitaksin seansile  kaasa võtta pudel  head veini. Selle järgi tuleb isu, kui peategelased romantilistel hetkedel märjukest limpsivad ning lisab ka pisut vunki filmi  laisavõitu kulgemisse.

Hoiatus! «Naised, kes on kõik kolm «Viiekümne halli varjundi» raamatut läbi lugenud, võivad end leida järsku varasemast enam seksi harrastamas ning alkoholi tarbimas,» on psühholoogid ennustanud.

Vaesed mehed, tuli korraks uitmõte filmi vaadates. Vaesed Kalamaja, Mustamäe või Kapa-Kohila tagasihoidlikel pindadel elavad mehed. Teile maalitakse puust ja punasest ette, mida naised tahavad ja teie asi on need unelmad ellu viia. Okei, piitsa ja käerauad saate mõnest nurgatagusest sexpoest. Pisut varakam võib aksessuaarid hankida ka Ulakast Kaunitarist. Aga edasi? Kõik pole Sõnajalad, et kopteriga Sõrve Säärest Tallinnasse romantilisele õhtusöögile põrutada või oma penthouse`i katusel maanduda.   

Sadomasohhistliku alatooniga romaan on kasvatanud plahvatuslikult erootikapoodides müüdavate seksmänguasjade müüginumbreid!

Inimesed on muutunud magamistubades ulakamateks ja julgemateks, kinnitavad sekspoodide elevil müüjatarid. Keharakmete müük on kolmekordistunud. Silmsidemete müük on kahekordistunud. Kivikestega piitsad on otsas. Eriti populaarseks on muutunud sidumismängud kaabli, teibi ja nööriga. Seega peale filmi vaatamist kasvab kindlasti ka Maarjamaa  ehituspoodide käive ohjeldamatult. Kummaliste traumade arv ilmselt ka. Kas peagi on oodata ka plahvatuslikku iibe tõusu nii meil, kui terves maailmas, seda näeb juba jõulude paiku.  

Foto: SCANPIX

Raamatu «Viiskümmend halli varjundit» autor E.L. James, filmi üks peaosalistest Ana - Dakota Johnson, filmi rezissöör Sam Taylor-Johnson

Raamatus oli seksi ikka kõvasti rohkem!

Tegelikult on ka filmi režissöör tunnistanud, et varajases käsikirjas oli erootikat tunduvalt rohkem, hiljem seda vähendati, sest leiti, et lugu on ju tegelikult sama tähtis. «Üritasime narratiivi õigesti tasakaalustada, et üks teist ära ei lämmataks. Kõige huvitavam ongi ootusärevus, sest alati kui filmis toimub penetratsioon, on kõik justkui läbi,» seletas Sam Taylor-Johnson ühes oma intervjuus.

Tundub, et filmi tegijad tahtsid luua võimalikult autentse pildi äärmuslikust seksist ja sidumimängudest, kuid erootilised stseenid jäävad justkui poolikuks. Tegijad on tunnistanud, et palusid nende stseenide loomisel abi kahelt naiselt, kelle tööks on olla dominatrix. «Ma ei salga, et kirjanikule meie nägemus mitmel korral ei meeldinud ja mõned asjad tuli ümber teha või sootuks välja jätta» selgitas režissöör. Ja need traagelniidid on filmis kahjuks ka näha.

Foto: SCANPIX

«Viiekümne halli varjundi» Anastasia «Ana» (pildil) rolli valitud (Hollywoodi filmistaaride Melanie Griffithi ja Don Johnsoni tütar muuseas) on suurepärane valik. Loomulik ilu ei jäta kedagi külmaks. Jamie Dornan (pildil) härra Grey nahas pole kahjuks iga naise maitse, kuid on siiski sümpaatne.     

Mina raamatu viiekümnendalt leheküljelt kaugemale ei jõudnud. Süžee kulges liiga pikaldaselt ja ajas haigutama. Seepärast pole ka õige inimene E.L. Jamesi loomingut heaks või halvaks tembeldama.

Läksin vaatama erootikast nõretavat romantikat, sain muinasjutu vormi pressitud draama.

Filmi lõpumeetritel tuli pisuke kurbus peale.Täiusliku Christian Grey selja tagant piilus pisike õnnetu poiss, keda oli lapsepõlves põlatud ja  piinatud ning noorukina ära kasutatud. Kui pedofiiliaga seostatakse tavaliselt mehi, siis seekord oli vastupidi. Varateismelist poissi alandas keegi «Mrs. Robinson». Hetkeks vilksatas peast läbi mõte, et see võis olla tema kassina nurruv kasuema. Ma ei tea. Pole raamatut lugenud. Ei viitsi ilmselt seda ka nüüd teha, aga järge kinolinal lähen kindlasti vaatama.

Õnneks illustreerivad kauneid kaadreid filmis seksikad heliribad võrratutelt pop-diivadelt Beyonce, Ellie Goulding, Sia ja Annie Lennox. On kuulamist väärt materjal nii üksi olles, kui ka armsamaga linade vahel nahistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles