Aja auk. Igavesti 22

Silvia Urgas
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaliyah
Aaliyah Foto: Kuvatõmmis

Aastal 1995 olid algajad muusikud Timbaland ja Missy Elliott närvis. Ees seisis kohtumine Aaliyahiga, kelle esimene album ilmus 15-aastaselt, kandes kõnekalt nime «Age Ain’t Nothing But A Number». Laulja staariks teinud plaadi produtseeris ja kirjutas R. Kelly, kellest Aaliyahil oli plaanis end täielikult distantseerida.

Räägiti, et 27-aastane mees ja alaealine Aaliyah abiellusid ebaseaduslikult. Mõlemad on seda eitanud, ometi on leitud abielutunnistus. Hiljem süüdistati R. Kellyt lasteporno omamises ja eriti rõlge seksvideo tegemises (märksõnad: alaealine, uriin). Arusaadavalt läks Aaliyahil vaja uut tiimi.

Muusikaajaloo õnneks oli kohtumine edukas ja 1996. aasta «One in a Million» alustas revolutsiooni. Timbalandi produktsioon oli nurgeline, sämplivaba ja elektrooniline. Aaliyahi sensuaalne vokaal sulandus futuristlikesse biitidesse, olles korraga intiimne ja salapärane, paljuski nagu lauljanna ise, kes eelistas end varjata päikeseprillide või juuksetuka taha. Hääleakrobaatika ja power-vokaalide asemel sosistas Aaliyah kuulaja kõrva, tulemuseks tume ja tujukas r&b.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles