30 üllatavat asja, mis rikuvad su nahka

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõputult ei saa kortsude tekkimist edasi lükata, kuid teatud määrani on see siiski võimalik. Good Housekeeping nimetab terve rea elustiilivalikuid, mis kahjustavad nahka või teevad selle välimuse kiiremini vanaks.

Kloorivesi

Pärast basseinis ujumist tuleb end pesta hoolsamalt kui muidu. Isegi pärast duši all käimist võib nahapinnale jääda kloori, mis võib reageerida teatud paiksete ravimite, nahapuhastusvahendite ja kehakreemidega. Pärast ujumist pese oma keha eriti vahutava seebiga, et kindlasti puhtaks saada.

Meigiga magamine

Meigiga magama jäämise tagajärjel võivad poorid ummistuda ja soodustada bakteriaalsete infektsioonide teket. Lisaks määrib meik voodipesu ning see mõjutab su naha seisukorda ka hiljem, kui samade linade vahele tuttu poed. Hoia meigieemalduslappe oma öökapil, et sul ei õnnestuks meigi eemaldamist unustada.

Kohvi joomine

Sage kohvi joomine võimendab kortsude teket ja kuivatab nahka. Niisuta oma nahka rohke vee joomisega. Kui tavalise vee joomine on sinu meelest igav, pigista veeklaasi pisut sidrunit või apelsini.

Vistrike pigistamine

Räpaste näppudega punne pigistades lükkad mustuse vaid sügavamale naha sisse, mis tekitab põletikulisi vistrikke juurde.

Toidukordade vahele jätmine

Ebaregulaarne toitumine ehk toidukordade vahele jätmine kiirendab naha vananemist. Kui tahad naha tervist hoida, söö apelsine, pähkleid, avokaadot ja maguskartulit.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Pikk ja kuum dušš

Talvisel ajal on kuuma duši all käimine eriti mõnus, aga kahjuks nahale ka eriti kahjulik, sest viib sellest niiskuse välja. Kui märkad pestes, et nahk muutub punakaks ja hakkab sügelema, on aeg vee alt välja tulla.

Erinevate kosmeetikatoodete proovimine

Et hullemat ära hoida, testi uut toodet alati väikesel nahalaigul. Eelistatult võiks see olla käel, et näol ei tekiks ootamatut allergilist reaktsiooni.

Liiga vähese vee joomine

Joo piisavalt vett, et hoida oma nooruslikku välimust ja naha kaunist kuma. Kui jood liiga vähe vett, tõmbub nahk krimpsu.

Lobised palju telefoniga

Kui sul on kombeks tundide kaupa telefoniga rääkida, oled ehk märganud, et meelekohale ja lõuajoonele on tekkinud tavapärasest rohkem vistrikke. Nn telefoniakne peamine põhjus on räpane telefon.

Juuksehooldusvahendid näonahal

Kui pihustad pähe juukselakki, hoia midagi oma näo ees, et nahka kaitsta. Hoolitse ka selle eest, et trenni tehes oleks juuksed näost eemal, muidu satub jooksehooldustoode koos higiga ikka näkku.

Räpased päikeseprillid

Nii nagu puhastad tavalisi prille, tuleb puhastada ka päikeseprille. Prillidele kogunevad bakterid satuvad ninale, põhjustades pooride ummistumist ja nahaärritust.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Jojo-dieeditamine

Kui kaal kõigub pidevalt üles ja alla, kannatab selle alla ka nahk, mis venib ja kaotab prinkust.

Vähene uni

Kui sa ei maga öösel piisavalt kaua (umbes 8 tundi), siis ei jõua ka nahk taastuda ja tekib vedelikupuudus. Pideva unepuuduse tagajärjel muutub nahk tuhmiks ja võivad tekkida vistrikud.

Liigne sool

Liigne soola tarbimine kuivatab nahka. Piira soola söömist ja niisuta nahka korraliku näokreemiga.

Silmade kissitamine

Millal sa viimati silmaarstil käisid? Kui märkad, et pead nägemiseks pingutama ja silmi kissitama, tuleks ehk nägemist kontrollida, sest kissitamise tagajärjel tekivad silma ümber kortsud kiiremini.

Tihe vahatamine

Esimeste karvakeste ilmnemisel ei tasu kohe uuesti kosmeetiku juurde tormata. Liiga sagedase vahatamise tagajärjel saab nahapind liiga ja sellele võivad tekkida väikesed kühmud. Pane tähele, et vahatamiste vahel oleks vähemalt kolm nädalat, eriti tundlikes piirkondades.

Unustad huuled

Huultel on 3-5 rakulist kihti, ära unusta nende eest hoolt kanda. Kui sul on sagedasti kuivanud ja lõhenevad huuled, võid olla kindel, et need ka vananevad kiiremini. Vali huulepalsam või –võie, milles on vaseliini, dimetikooni ja glütseriini.

Scanpix
Scanpix Foto: Corbis/Scanpix

Räpane padjapüür

Öösel on nahal võimalus puhata ja surnud naharakkudest lahti saada. Aja jooksul koguneb neid ja muud mustust padjapüürile omajagu, mis tähendab, et tekib võimas bakterite kasulava. Selleks, et naha tervise eest hoolitseda, vaheta padjapüüri vähemalt iga kahe nädala järel.

Liiga sage koorimine

Naha ülekoorimine eemaldab sellest loomuliku rasu, mida on vaja, et säiliks kaunis kuma. Ära koori näonahka tihemini kui kord nädalas.

Kulmu kortsutamine

Pidev näoilmete vaheldumine ja kulmu kortsutamine väsitavad nahka ja tekitavad kortse.

Stress

Stress võib mõjuda su nahale laastavalt. See võib põhjustada punetusi, lööbeid, värvitust ja joonte süvenemist nahas. Kui vähegi võimalik, proovi vältida stressiallikaid oma elus ja tegele selliste asjadega, mida tõeliselt naudid.

Suhkur

Kui tarbid väga palju suhkrut, kahjustab see nahas olevat kollageeni ja nahk hakkab vajuma. Võitle magusaisu vastu näiteks ananassi ja mangoga.

Vähene liikumine

Trenn paneb vere käima ja annab hea jume. Lisaks aitab see kehal higistamise teel toksiine väljutada ja aitab nahal uueneda. Regulaarset trenni tegemata võid märgata vananemisilmingute kiirenemist.

Unustad suvel autos oma käe

Paljud ei tule selle peale, et kui suvel sõita palju autoga, tuleks panna vasakule käele kaks korda rohkem päikesekaitsekreemi. Sama kehtib parema käega, kui istud palju kõrvalistmel.

Alkohol

Igasuguse alkoholi joomine viib nahast niiskuse, mille tulemuseks on kuiv ja kergesti ärrituv nahk.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Sage saunas käimine

Ära käi saunas liiga tihti, sest pikema aja jooksul tihe saunatamine häirib nahas kollageeni tootmist, mille järel kaotab nahk elastsust.

Konditsioneer

Jahe konditsioneeriõhk kuivatab nahka, aga seda saab vältida, kui jälgid, et õhk oleks ka piisavalt niiske.

Passiivne suitsetamine

Isegi kui sa ise ei suitseta, mõjutab su naha tervist ikkagi see, kui oled suitsuhaisu sees. Väldi suitsetajate seltskonda, et hoida oma nahka.

Raske jumestus

Nädalas võiks olla vähemalt paar meigivaba päeva, et anda näonahale meigist puhkust.

Tihe kulmude kitkumine

Ülekitkumine võib mõjuda nahale väga kahjustavalt. Enne kitkumist puhasta alati pintsetid antibakteriaalse seebiga. Seejärel valmista nahk kuuma räti abil ette, et avada poorid. Pärast kitkumist rahusta nahka aaloegeeliga, et vältida karvade sisse kasvamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles