Leiti põhjus, miks hakkab menstruatsioon tüdrukutel üha varem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi on parem kui limonaad.
Vesi on parem kui limonaad. Foto: SCANPIX

Doktor Karin Michels Harvardi meditsiiniülikoolist on leidnud põhjuse, miks algab menstruatsioon tänapäeval neiudel üha varasemas eas. Leid on eriti oluline seetõttu, et mida varem algab menstruatsioon, seda suurem oht on naisel hiljem haigestuda rinnavähki.

Uuringuga leiti, et tüdrukutel vanuses 9-14, kes joovad päevas rohkem kui poolteist suhkruga magustatud jooki, algab menstruatsioon keskmiselt 2,7 kuud varem kui neil, kes joovad ühe magusa joogi kaks korda nädalas või harvem, vahendab Huffington Post. Uuringus osales 16 875 last.

«Meie uuringu tulemused teevad meid nii Ameerikas kui mujal maailmas laste ja noorte seas laialt levinud suhkrustatud jookide tarbimise suhtes veelgi murelikumaks,» märkis uuringu juhtiv autor doktor Karin Michels. «Peamine probleem on laste ülekaalulisus, kuid nagu meie uuring näitas, siis algas kõige varem menstruatsioon olenemata kehamassiindeksist neil tüdrukutel, kes jõid suhkruga magustatud jooke kõige rohkem. Uuringu tulemused on väga olulised, sest arenenud riikides on täheldatud tüdrukute üha varasemat puberteeti, ent selle põhjused on olnud suuresti teadmata.»

Kui menstruatsiooni algust saaks lükata aasta aega edasi, väheneks rinnavähki haigestumise risk koguni 5 protsenti.

2,7-kuuline «päevade» alguse vahe on muidugi tagasihoidlik, kuid uurijad märkasid, et on ka tüdrukuid, kes tarbivad päevas oluliselt rohkem limonaadi, kui on enamasti kombeks. Limonaadi joomine on aga elustiilivaliik, mida on inimestel endil lihtne muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles