Üks harjumus, mida on kaalu langetamiseks vaja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbraga koos on lihtsam.
Sõbraga koos on lihtsam. Foto: SCANPIX

Kaalust alla võtmine on suuresti harjumustes kinni. Aga mis on harjumus? Ühelt poolt on see mingi regulaarne tegevus, teiselt poolt on see automaatne tegevus. 

Harjumus on miski, mille peale pikalt ei mõelda. Siit ka põhjus, miks on enda harjumusi nii raske ise tuvastada. Kuidas saakski mõelda tegevusele, mille peale tavaliselt kunagi ei mõtle? Treener Stevo kirjutab Myfitnesspali blogis, et just seetõttu ongi harjumuste muutmine kaalu langetamisel kõige tähtsam.

Iga harjumus vajab mingit päästikut – väikest meeldetuletust, et mingi tegevus tuleks just nüüd ja praegu ära teha. Vaja on ka preemiat – meeldetuletust, miks see tegevus on hea. Kahjuks on neid ise väga raske märgata, sest harjumus on alateadlik. Uusi päästikuid on raske meelde jätta ja ka enda hilisem premeerimine kipub ununema.

On aga üks harjumus, mis teeb kõikide teiste harjumuste külgepookimise tunduvalt lihtsamaks. See on harjumus jagada oma kogemusi teiste inimestega.

Inimesed muudavad oma elustiili jäädavalt kellegagi suhtes olles. Suheldes eakaaslastega, treeneriga, perega, sõpradega, kolleegidega – uued harjumused jäävad paremini külge siis, kui inimesed saavad kokku ja aitavad üksteist.

Enda päästiku leidmine võib olla keeruline. Teiste omi märgata on juba palju lihtsam. Enda kiitmine pärast trenni läheb samuti kergesti meelest. Sõbra õlale patsutamine on kuidagi loomulikum. Raske on ka välja nuputada, kuidas hakata teistsuguseid toitusid valmistama, kuidas leida uusi liikumistegevusi ja loobuda senistest harjumustest. Oluliselt lihtsam on see siis, kui on võimalus jälgida teisi samasuguseid, kes nagu sinagi, üritavad oma elu muuta. Isegi eksperdid vajavad oma harjumuste muutmisel kaaslaste toetust.

Kuna harjumuse juurdumiseks on vaja järjepidevust, tuleks leida endale keegi, kes aitab seda teha. Kindlasti on abi personaaltreenerist, aga mõjus võib olla hea sõber. Räägi oma sõbraga sellest, mida kaalulangetuse kohta õpid ja kuidas uut elukorraldust plaanid. Sõbra abiga on muutusi kergem meelde jätta ja tema toetav sõna on parem preemia kui iseenda kiitmine peegli ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles