Must riis aitab võidelda vähiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must riis
Must riis Foto: Wikipedia.org

Juba iidses Hiinas hästi tuntud musta riisi saab kasutada edukalt vähivastase toiduainena.

Selles riisis on vähe suhkrut, kuid suures koguses kiudaineid ning antioksüdante, mis aitavad edukalt võidelda haigustega, kirjutab Daily Mail.  

USA Louisiana ülikooli teadlased uurisid USAs kasvatatud musta riisi. Nad leidsid, et selles sisaldus suures koguses vees lahustuvaid antioksüdante antotsüaane.

Antotsüaanid annavad eri taimeosadele peale sinise väga laia värvispektri veel värve õrnroosast kuni mustjaslillani. Antotsüaanid annavad ka mustale riisile talle omase värvuse.

Uurijate sõnul aitavad need antioksüdandid hävitada kahjulikke molekule, kaitstes samas DNA kahjustumise eest.

«Lusikatäis musta riisi sisaldab rohkem kasulikke aineid kui siiani vähivastases võitluses number üheks peetavad mustikad. Ka on mustas riisis vähem suhkrut ja rohkem  kiudaineid kui mustikates,» lausus toitumisspetsialist Zhimin Xu.

Sajandeid tagasi tunti vanas Hiinas musta riisi kui «keelatud riisi», sest seda tohtisid süüa ainult keiserlik perekond ja kõrgklassi esindajad.

Tänapäeval kasutatakse musta riisi Aasias eelkõike sushis, nuudlites ja magustoitudes.

Kuigi pruuni riisi peetakse kõige toitvamaks, on mustas riisis kõige enam organismile kasulikke aineid. Valge riis on aga kõige ohtlikum, kuna sealt on enamik kasulikke aineid töötlemise käigus kadunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles