Teadlased: ohtu tunnetav kärbes on lennuvalmis millisekunditega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: kärbes reageerib ohule kiiresti
Teadlased: kärbes reageerib ohule kiiresti Foto: AFP / Scanpix

Kärbse püüdmine on raske ja teadlased selgitasid nüüd välja, miks see nii on.

California tehnilise kõrgkooli uurijad võtsid selle fenomeni lahendamiseks appi ülitäpse kaamera, mis paljastas, et kui kärbes tunnetab ohtu, on ta  põgenemiseks valmis juba enne selle saabumist, vahendab STT ajakirja Current Biology.

«Kui kärbes tunnetab võimalikku ohtu, siis on ta võimeline oma keha lennuvalmis seadma sajandiku millisekundiga. Kärbes muudab koheselt oma keha raskust nii, et piisab ainult jalgadega tõukamisest, pääsemaks ohust,» selgitas professor Michael Dickinson.

Uurija lisas, et kärbes on võimeline ohuks valmistuma ka liikumise ja söömise ajal.

Lisaks on kärbes võimeline saatma silmade kaudu saadava informatsiooni ajusse ning andma selle kaudu jalgadele käsu olla valmis lennu äratõuke tegemiseks.

«Kärbse tabamiseks tuleb talle hästi aeglaselt läheneda, kuna kärbes näeb aeglast liikumist väga halvasti. Kärbsepiitsaga või käega tehtud löök tuleb suunata kärbse oletatava lennusuuna vastu,» andis Dickinson nõu.

Uurija lisas, et kärbes teab instinktiivselt, kas läheneva ohu korral lendu minnes peab kehaasendit muutma palju või vähe.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles