Kaks klaasi vett enne sööki aitab kehakaalu langetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks klaasi vette enne sööki aitab kehakaalu langetada
Kaks klaasi vette enne sööki aitab kehakaalu langetada Foto: SCANPIX

USA Virginia osariigi tehnikaülikooli teadlaste sõnul aitab kahe klaasi vee joomine enne söögiaegu efektiivselt kehakaalu langetada.

Uuring näitas, et dieeti pidanud ülekaalulised katsealused, kes jõid enne sööki kaks klaasi vett, kaotasid kehakaalus 2 kilogrammi rohkem kui need, kes vett ei joonud, kirjutab Discovery News.

Toitumisteadlase Brenda Davy sõnul tehti katse keskealiste ja vanemate inimestega, kuid vee joomine võib aidata igas eas inimesi.

Davy jätkas, et siiani peeti sellist vee joomist lihtsalt linnalegendiks, kuid uuring tõestas, et tegelikkuses asi toimib.

«Kõik räägivad, et joo rohkem vett, siis ei söö nii palju ja kaal väheneb. See tundub loogiline, kuid seda pole varem teaduslikult tõestatud,» selgitas Davy.

Davy ja ta kolleegide uuring paljastas, et katsealused, kes jõid pool tundi enne sööki kaks klaasi vett sõid 13 protsendi võrra vähem kui need katsealused kes vett ei tarbinud. Mõlema grupi katsealused olid ülekaalulised ning neil lubati süüa palju nad soovisid.

Teadlased tegid katse katse rohkem kui 40 kergelt ülekaalulise ja rasvunud isikuga. Dieedipidajad olid vanuses 55 – 75 eluaastat ja nende menüüs olid tervislikud toidud.

Pooled katsealustest said käsu juua enne söögiaega ära kahe klaasi jagu vett. Teine pool katsealustest said samuti veepudeli, kuid sinna juurde ei lisatud instruktsioone, millal ja kui palju nad jooma peavad.

12 nädalat hiljem oli enne sööki vett joonute kehakaalu langus keskmiselt seitse kilogrammi. Võrdlusgrupi keskmine kehakaalukaotus oli 4,9 kilogrammi.

Vee joomine mõjub nii ekatale kui ka noortele. Davy uuringust sõltumatu uuring näitas, et noored dieedipidajad, kes jõid päevas rohkem kui liiter vett, langes kehakaal kiiremini kui vähem vett joonud katsealustel.

Teadlaste arvates kiirendab vee joomine seedimist ning aitab kaloreid põletada. Samuti loobuvad paljud «vee maitse» suhu saanud suure suhkrusisaldusega jookide joomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles