Vennad võivad õdede täiskasvanuks saamist aeglustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad võivad õdede täiskasvanuks saamist aeglustada
Vennad võivad õdede täiskasvanuks saamist aeglustada Foto: SCANPIX

Lääne-Austraalia ülikooli sotsiaalteadlaste sõnul võivad vennad õdede täiskasvanuks saamist ja seksuaalsuhete loomist aeglustada.

Uuring näitas, et tüdrukutel, kellel oli vanem vend, algas menstruatsioon keskmisest ligi aasta võrra hiljem, kirjutab msnbc.msn.com.

Noorema venna olemasolu aga lükkab naistel seksuaalsuhte alustamist keskmisest rohkem kui aasta võrra edasi.

Juba mitmed varasemad uuringud on näidanud, et vendade olemasolu mõjutab õdede elu mitmes aspektis.

«Meie uuringu eesmärgiks oli kindlaks teha, kuidas perekonna dünaamika laste arengut mõjutab,» selgitas teadlane Fritha Milne.

Teadlased jätsid uuringust välja sotsiaalmajanduslikud faktorid ja keskendusid küsimustele, kuidas vendade olemasolu tüdrukute täiskasvanuks saamist edasi lükkab.

Uurijad tõdesid, et vanemad vennad aeglustavad tüdrukute täiskasvanuks saamist sellega, et pakuvad vanemlikku kaitset. Sellega lükkub edasi nii kehalise kui ka vaimse küpsuse saabumine.

Nooremad vennad aga võivad takistada õe täiskasvanuks saamist sellega, et nõuavad emalikku hoolt ja tähelepanu. Selle tõttu lükkub meessoost partneri otsing edasi.

Teadlasi huvitasid ka faktid selle kohta, kui palju kordi õde rase oli, nende vanus esimese raseduse ning sünnituse ajal. Uuring näitas, et vendadel ei olnud neile  aspektidele mõju.

Mõju puudumist selgitati sellega, et tänapäeval kestab lapsepõlv ja noorusiga üsna kaua ning naistel on end aega lapsesaamiseks ette valmistada.

Enne emaks saamist soovivad naised omandada hea hariduse ning karjääri teha. Sellel ajal võidakse saada üle ka vendade tõttu tekkinud negatiivsetest mõjudest.

Varasemad uuringud on näidanud ka seda, et poistele kulub rohkem ressursse kui tüdrukutele ja selle tõttu on poisse kulukam kasvatada.

Raseduse ajal tarbivad poegi kandvad naised kümme protsenti rohkem toitu ning poisid on ka kauem üsas. Samuti kaaluvad poisid sündides rohkem kui tüdrukud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles