Torm murdis Anne Franki puu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud vana kastan Anne Franki majamuuseumi aias
Murdunud vana kastan Anne Franki majamuuseumi aias Foto: SCANPIX

Hollandis Amsterdamis murdus eile kastanipuu, mis sai kuulsaks tänu Teise maailmasõja ajal päevikut pidanud juudi tüdrukule Anne Frankile.

Anne Franki majamuuseumi juhi Hans Westra sõnul murdsid vana puu väga tugevad tuuleiilid, kirjutab AFP.

Puu lõhkus telliskividest aia, kuid keegi kannatada ei saanud.

See 20 meetri kõrgune kastanipuu võis olla 160 – 180 aastane ning vanaduse tõttu oli ta ümber pandud terasest toetusvõre.

See kastan kasvas maja juures, kus Anne Frank ja ta pereliikmed end Teise maailmas sõja päevil natside eest varjasid. Nad avastati 1944. aastal ja viidi koonduslaagrisse.

Anne Frank suri 1945. aastal 15-aastasena Põhja-Saksamaal Bergen-Belseni koonduslaagris.

«Vaatasime sinist taevast, lehtedeta kastanipuu sillerdas, kajakad ja teised linnud tundusid lennul hõbedased. Olime sellest vaatepildist nii lummatud, et ei suutnud rääkida,» kirjutas Anne Frank 23. veebruaril 1944. aastal oma päevikusse.

Anne Franki kastan oleks äärepealt 2008. aastal maha raiutud, kuna asjatundjate sõnul oli see seest mädanenud ning võis igal hetkel murduda. Kuid kohalikud elanikud korraldasid kampaania ja korjanduse, et puud tugevdada metallsõrestikuga.

Anne Franki päevik on üks loetumaid raamatuid maailmas. Päeviku avastas Frankide perekonnasõber, kes selle pärast sõda raamatuna välja andis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles