Meie Päikesesüsteem on seniarvatust pisut vanem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie Päikesesüsteem on seniarvatust pisut vanem
Meie Päikesesüsteem on seniarvatust pisut vanem Foto: SCANPIX

Aafrikast Sahara kõrbest leitud meteoriidi uurimine lubab oletada, et meie Päikesesüsteem on seniarvatust ligi kaks miljonit aastat vanem.

Uus uuring näitas, et Päikesesüsteem tekkis 4,568 miljardit aastat tagasi ehk 0,3 – 1,9 miljardit aastat seniarvatust varem, kirjutab siencedaily.com.

1,49-kilogrammine meteoriit avastati Marokost Sahara kõrbest 2004. aastal ja on üks vanemaid tahkeid materjale, mis tekkis pärast Päikest.

USA Arizona ülikooli teadlased tegid kindlaks, kui palju seal on plii ja raud-60 isotoope. Viimast leidus selles kivimeteoriidis üsna palju. Isotoobiuuringute põhjal saadi Päikesesüsteemi vanuseks 4,568 miljardit aastat.

Arizona ülikooli meteoriidiuuringute keskuse teadlase Audrey Bouvieri sõnul viitab isotoopuuring vähemalt ühtele supernoova plahvatusele, enne kui kosmoses olnud gaasist ja kosmilisest tolmust hakkas Päike tekkima.

Päikese tekke protsessi alguses toimus kosmilise gaasi- ja tolmupilve kokku kukkumine. Selle tõttu tekkis pöörleva ja lapiku gaasipilve keskele prototäht. Prototäht tõmbus kokku, tema keskmes hakkas temperatuur tõusma ja tihedus kasvama, tekitades termotuumareaktsioonid. Selle tagajärjel tekkis täht – Päike.

Gaasipilvede kokku kukkumisel raskematest elementidest koosnevad ühendid koondusid. Nende kokku kuhjumisel tekkisid suuremad ainekogumid, mis üksteisega põrkusid, tekitades lõpuks ka planeedid.

Päikese ja planeetide tekkimisest ülejäänud aine on jäänud Päikesesüsteemi tolmu ja väikekehadena. Need väikekehad on ka meteoriidid, mis aeg-ajalt Maale langevad.

Uurijate sõnul ei muutnud avastus meie Päikesesüsteemi vanust kuigivõrd, kuid siiski nihutas tekkeaega pisut varasemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles