Nädalavahetusel näeb Arvo Pärdi muusikaga filme

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

28.augustil on võimalik Pärdi Pidunädalad Paides käigus vaadata Paide Kultuurikeskuses ja Lembitu pargis filme, millele on Arvo Pärt muusika kirjutanud.

Arvo Pärdi muusikat võib kuulda ligi sajas nii kodumaises kui ka maailmakuulsas filmis. See nimekiri suureneb aasta-aastalt. Ta on olnud kümnete ja kümnete filmide helilooja ja veel sama paljudes on kasutatud tema valmismuusikat. Absoluutsetest Hollywoodi kassahittidest väärtfilmide ja Tallinfilmi aegsete joonis- ja nukufilmideni ligi poole sajandi vältel on Pärdi muusika leidnud oma koha filmis.


Filmifestivali eesmärgiks ongi näidata just neid filme, milles tunneme ära Eesti tuntuima helilooja loomingu. Ampluaa on väga lai- nostalgiahõngulistest lastefilmidest (sari "Opetraator Kõps..." jms), omaaegsetest hittfilmidest ("Ukuaru") maailmakuulsate filmide ("The Good Sheperd") ja Pärdist vändatud dokumentaalfilmideni. Lisaks on kavas ka videokonverents EMTA doktorant Kaire Maimets- Volt’iga, kes on premeeritud teadustöö "Vahendades Üht(sust): Arvo Pärdi valmismuusikast filmis" autor.
Kõik filmid on tasuta.


28.august
Paide kultuurikeskuse väikeses saalis.
19.00 „Operaator Kõps seeneriigis“, 1964/restaureeritud 2006
Helilooja Arvo Pärt
Stsenarist ja režissöör Heino Pars, operaatorid Kalju Kurepõld ja Ants Looman, kunstnik Georgi Shtsukin, animaatorid Eugenia Levoll, Tiit Lutter, helindaja Herman Vahtel
Filminukk Kõps teeb muinasjutulise reisi seeneriiki, kus ta kohtub Metsatargaga ja kuuleb-näeb palju huvitavat ning õpetlikku metsade seentest.
Operaator Kõpsi kasutamine on üks võte, kuidas minna väiksesse maailma ja näidata seda suurelt. Idee oli lisaks ringkäigule looduses anda vaatajale uusi teadmisi teda ümbritsevast. Seeneriiki jõudes näitab Kõps suures plaanis ja ebatavaliste rakurssides selle mitmekesiseid asukaid. Viitvõtete abil näidatakse seente tormilist kasvamist. Eraldi jagatakse vaatajale teavet ja õpetussõnu mürgiste seente äratundmiseks. Ei jäeta kasutamata ka asja puhtpraktilist külge – saanud kingituseks kõige maitsvamad seened, valmistab Kõps neist hiljem maitsva roa


19.30 "Hiirejaht" 1965/restaureeritud 2008
Helilooja: Arvo Pärt
Režissöör: Elbert Tuganov.Stsenarist: Valdo Pant Felix Kotta samanimelise värssloo ainetel Kunstnik: Henno Käo.Operaator: Arvo Nuut
Animaatorid: Eugenia Levoll, Ardo Krastin.Helindaja: Herman Vahtel
Uljas vesternilugu nutikatest hiirtest ja nende tobedatest valitsejatest – kassidest. Rõõmsalt tvisti mängiv hiirteansambel kasutab ära kasside tähtsal ilmel peetava koosoleku teemal „Hiired“ ja paneb toime kiire röövretke viljapõllule. Lõpuks kihutavad hiired suurel autol-hiirelõksul, mida kassid sabapidi järel veavad, ja lasevad püssidest võidusaluuti. Neid juhib uhke sombreeroga hiir, püstol vööl.
Kunstnik Henno Käo (tollal ka ansambli Peoleo solist ja tekstikirjutaja) tegi hiirtest vesternikangelased. Kasside rõivaiks on baieri jahimeeste vorm, milles on tunda Tuganovi Saksamaa-noorust. Palderjanist purjus kassid jorisevad „Õllepruulijat“.
Hoogne valmilik lugu tobedusest omandas selle esmalinastusel sotsiaalse satriiri maitse. Tvist ja vester alles tulid meie ellu. Ja seda maailma üritasid tähtsad kassid reguleerida oma tähtsate koosolekutega. Kuid elu areneb omasoodu, ütleb Tuganov optimistlikult.
Filmis ei kõnelda sõnagi, tempokat lugu saadab Arvo Pärdi muusika.


20.00 SeminarEMTA doktorant Kaire Maimets-Volt`iga (videokonverents)


20.30“Jääriik”, 1970, A. Sööt, M. Kask.


Vabaõhukino Lembitu pargis:
21.00.„Ukuaru“, 1973
Helilooja: Arvo Pärt
Režissöör: Leida Laius. Stsenarist: Mats Traat Kunstnik: Halja Klaar. Levitaja: Tallinnfilm. Operaator: Jüri Garšnek
Osades: Elle Kull, Lembit Ulfsak, Velda Otsus, Jüri Järvet, Helene Viir, Oskar Liigand, Antanas Barcas, Malle Koost
Kirjeldus:  Jälgides noore eesti maanaise Minna julget eneseteostust sotsiaalsete ja isikliku elu raskuste kiuste, heidavad filmi autorid väljakutse virisevale, kibestunud ellusuhtumisele. Film jälgib Minna elusaatust kuni Suure Isamaasõja puhkemiseni.


22.30 ÖÖkino: The Good Sheperd
Suurfilm, milles on kasutatud Pärdi heliteoseid
Zanr: Draama/Thriller
Stuudio: Universal Pictures (2006)
Pikkus: 2 tundi 47 minutit
Lavastaja: Robert De Niro
Riik: USA
Osades:
Matt Damon ("Bourne´i identiteet")
Angelina Jolie ("Hr. ja pr. Smith")
Alec Baldwin ("The Cooler")
Billy Crudup ("Suur kala")
Robert De Niro ("Raevunud härg")
William Hurt ("Syriana")
Timothy Hutton ("A Nero Wolfe Mystery")
Edward Wilson (Matt Damon) mõistab saladuse hinda – diskreetsus ja pühendumus oli temas juba väikse poisina välja arenenud. Innuka ja optimistliku üliõpilasena Yale’is, kutsuti ta juba liituma salaühinguga Pealuu Ja Kondid. See oli vennaskond, mis peitis endas tulevasi maailma liidreid. Wilsoni terav mõistus, plekitu reputatsioon ja siiras usk oma riiki tegid temast ideaalse kandidaadi tööks salaluura alal. Teise Maailmsõja ajal värvataksegi ta vastabiellununa oma naise (Angelina Jolie) juurest ära tööle OSS-i, mis oli tollane CIA eelkäija. Töötades organisatsiooni ladvikus, kus kahepalgelisus on vajalik ja kus midagi ei võeta kui kindlat fakti, muutub ka Wilson üha enam kahtlustavaks, mida peegeldas hästi ka käimas olev paranoiline Külm sõda. Ametiredelil muudkui tõustes, lõhestub aga üha enam tema suhe perekonnaga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles