Viis põhjust, miks esmaspäev on «sinine»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi väljaanne Expressen tõi välja viis põhjust, miks esmaspäev on kõige vihatum nädalapäev.

«Sinine» esmaspäev algab tavaliselt sellega, et peab varakult ärkama.

Magamatus – nädalalõppudel ollakse tavaliselt kauem üleval ning minnakse argipäevadega võrreldes hiljem magama. Unerežiim võib olla paigast ning pühapäeva õhtul ei pruugi õigel ajal und tulla. Esmaspäeva hommikul ärgates aga võidakse selle tõttu unine olla.

Nädalalõpu mõju tööle – terviseuurijate sõnul ollakse esmaspäeviti rohkem stressis ja masenduses kui teisipäeval, kolmapäeval või neljapäeval. Reedet ei arvestata, kuna seda peetakse juba nädalalõpu alguspäevaks. Kui töö on nädala igal päeval samasugune, tundub esmaspäeval töö tegemine raskem, kuna sellele on eelnenud nädalalõpp.

Enesehinnang on madal – nädalalõpul on paljudel kombeks maiustada ja tavalisest rohkem süüa. Esmaspäeval võidakse seda aga kahetseda. Just nädalalõpusöömingute tõttu peavad paljud naised end esmaspäeviti vähem atraktiivsetena. Esmaspäeviti alustatakse tavaliselt ka dieedikuure.

Viletsam tervis – uuringud on näidanud, et kehakaaluga hädas olijad jälgivad kaalu enim just nädala alguses. Statistika kohaselt tekib enamik halvatusi, infarkte ja südameprobleeme just esmaspäeviti.

Rahulolematus – esmaspäeviti ei ole enamik töötajaid enda ega tööga rahul. Tööprobleemid võivad hakata peas keerlema juba pühapäeva õhtul ning esmaspäeval ei pruugi töö kvaliteet ja efektiivsus just parim olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles