Klaasiekspert: šampanjat on joodud sada aastat valedest klaasidest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šampanja
Šampanja Foto: SCANPIX

Šampanjat on joodud kitsastest ja kõrgetest klaasidest vähemalt 100 aastat, kuid see olevat vale viis selle joogi nautimiseks.

Sellel arvamusel on joogiklaase tootva Austria firma Riedel tegevjuht Maxililian Riedel, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tema sõnul «raisatakse» šampanjat kui seda juuakse kõrgetest kitsastest klaasidest. Ta selgitas, et šampanja õiget maitset saab tunda hoopis madalamast ja laiast klaasist juues.

«Sageli ei saada aru, et šampanja puhul on ikkagi tegemist veiniga,» teatas Riedel.

Riedel lisas, et klaasi kuju mängib rolli ka tavaliste veinide maitse esiletoomises, kuid kõige enam mõjutab klaasi kuju ikkagi šampanja maitset, kuna tegemist on kihiseva joogiga.

Riedeli arvates saab igaüks ise teha katse, milles šampanjat kallatakse pikka ja kitsasse ning laia ja madalasse klaasi.

Asjatundja sõnul tulevad laias ja madalamas klaasisi šampanja maitseomadused ja aroom märgatavalt paremini esile. Kitsas ja pikas klaasis oleva šampanja puhul jääb aga pool maitseelamusest saamata.

Riedeli firma toodab erinevatele veinidele sobivaid klaase juba 18. sajandist.

Kuid alles Maximilian Riedeli vanaisa hakkas tootma esimesena klaase, mis sobivad ekstravagantselete veinidele. Näiteks Burgundia grand cru veinidele.

Klaasieksperdi sõnul võeti šampanja puhul kasutusele pikk ja kitsas klaas, kuna seda jooki taheti eristada tavaveinidest.

«Šampanjat peetakse pidulikuks joogiks, kuid ta sobib ka tavapärase lõuna- ja õhtusöögi juurde. Valest klaasist joomisel ei pruugita naudingut saada,» jätkas asjatundja.

Riedelei sõnul on asjatundlikud sommeljeed juba mõnda aega pakkunud šampanjat laiemast valge veini klaasist, mitte kitsast šampanjaklaasist.

Tema arvates ei sobi šampanja nautimiseks ka väga avatud niinimetatud ameerikalik klaas, kuna siis kaob aroom ja maitse väga kiiresti.

«Šampanjat ja vahuveini tasuks juua kvaliteetsest valge veini klaasist, näiteks rieslingi või sauvignon blanc klaasist,» selgitas klaasivalmistaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles