Norra paljastus julm koolikiusamise juhtum, 13-aastane poiss tegi enesetapu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismeline
Teismeline Foto: SCANPIX

Norras paljastus julm koolikiusamise juhtum, mille tõttu 13-aastane Odin Olsen Andersgård tegi lõpuks enesetapu.

Norra väljaanne Verdens Gang avaldas seitse kuud pärast poisi surma juhtunut kokkuvõtva ja analüüsiva artikli.

Ilmnes, et Odinit kiusati kahes koolis ning ta teatas sellest nii oma vanematele kui õpetajatele.

Kiusamine ei lõppenud ning Odini elu lõppes traagiliselt.

Odin läks 2006. aasta sügisel esimesse klassi. Ta sai õppetööga hästi hakkama, oli aktiivne ja rõõmsameelne laps.

Mida klass edasi, seda raskem tal koolis oli. Õppimine ei pakkunud enam huvi. Kuuendas klassis hakkas poiss saama järeleaitamise tunde.

Odin muutus koolis aina vaiksemaks ning siis algas kiusamine. Ta riideid ja õpikuid lõhuti ning teda alandati ja sõimati.

Ühel novembrikuisel päeval tuli Odin koolist ja rääkis emale, et tema rõivaid püüti süüdata.

«Ta oli hakanud kooli vihkama. Kuuendas klassis muutus olukord väljakannatamatuks. Tal tekkisid mitmed terviseprobleemid ning ta ei tahtnud enam kooli minna. Vaatasin raske südamega, kuidas ta ikkagi kooli läks,» sõnas Odini ema Katerine Olsen Gillerdalen.

Kiusamine läks aina hullemaks ja Odinil oli tekkinud kooli minemise ees foobia. Ema kontakteerus õpetajate ja koolijuhiga ning rääkis oma lapse probleemidest, kuid see ei aidanud.

Ühel päeval loobus Odin kooli minemast, sest eelmisel päeval ähvardati ta tappa. Ema rääkis pojaga ning laps läks siiski lõpuks kooli.

Emale tundus, et õpetajad ei suhtu tekkinud olukorda piisavalt tõsiselt. Kaks nädalat enne suvevaheaega tuli Odin koolist koju läbipekstuna.

Lõpuks kolis perekond väikelinnast lapse kiusamise tõttu Oslosse. Nende uus kodu asus Aurskog-Hølandi piirkonnas, mida tuntakse lapsesõbralikkuse poolest.

Odin läks 2012. aasta sügisel kohaliku kooli seitsmendasse klassi. Esmalt sujus kõik hästi ning Odin oli rahul.

Kaheksanda klassi alguses aga hakkas kiusamine uuesti.

«Meid tegi see murelikuks. Odin oli vaikne ja rahulik laps, ta lootis uues kohas sõpru leida. Võimalik, et varasem karm kogemus oli takistuseks,» sõnas ema.

Ema kontakteerus kooliga ja selgitas, mis talle muret teeb.

Ema saatis koolijuhile 13. märtsil 2014. aastal viimase sõnumi, mille ta kirjutas koos Odiniga. Poiss küsis järgnevad viis päeva, kas vastus on tulnud. Aga vastust ei olnud.

Odin tuli ühel päeval pärast seda kirja koolist koju ja ema arvas lapse käitumist vaadates, et nüüd on kõik korras. Poiss sõnas, et läheb dušši võtma.

Ema leidis natuke aega hiljem oma poja surnuna. Ta oli end üles poonud.

Norras tekkis lapse enesetapu tõttu skandaal ning võimud uurisid, miks koolikiusamine ei lõppenud.

Odini vanemate sõnul ei ole nad vihased kellegi peale, et poja kaotasid. Nad ei saa poega tagasi ükskõik kui palju nad ka tahaksid.

Vanemate sõnul näitas Odini juhtum, et täiskasvanud on laste probleemide suhtes ükskõiksed ning nad ei saa aru, miks kool ei aidanud nende poega.

«Me ei otsi süüdlasi, vaid küsime, miks on nii palju julmust ja ükskõiksust. Kui lapsi õigel ajal ei aidata, siis võivad sellised juhtumid hakata sagenema,» sõnas Odini ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles