Tunnistaja Anders Tsahkna: unes Vesiloo ründas inimest ka varem

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tsahkna
Andres Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Seltskonnategelase Triin Tulevi peksmises süüdistatavat Rasmus Vesilood aastast 2010 tundev Anders Tsahkna rääkis täna kohtus, et Vesiloo ründas ka tema sünnipäeval 2012. aastal sõpra unes.

Täna Harju maakohtus jätkunud protsessil rääkis Vesiloo sõber Tsahkna, et oli mullu Taanis reisil, kui Vesiloolt tuli sõnum, et juhtunud on midagi kohutavat, millest ta peab kohe rääkima ja mida ta ei mõista.

Tsahkna ja Vesiloo kohtusid 26. augustil. Tulevi väidetav peksmine leidis aset ööl vastu 25. augustit. «Saime kokku kohe pärast lennukilt mahatulemist Ülemiste parklas. Rasmus oli väga endast väljas, väites, et juhtunud on uskumatu asi, millest ta midagi ei mäleta,» rääkis Tsahkna, kelle väitel ei mõistnud Vesiloo hommikul, miks elukaaslast Triinu kodus ei ole. Tuttavatega suheldes kuulis Vesiloo väidetavalt esimest korda, mis oli juhtunud.

«Kätel tal ei olnud mingeid vigastusi. Teadsin, et ta käib unes ja seda oli omavahel arutatud. Mul oli kunagi üks juhtum, kus samasugune asi oli ilmsiks tundnud. See oli avalik saladus, mida kõik sõbrad teadsid,» väitis Tsahkna.

Ta kirjeldas, et tema sünnipäeval 2012. aastal kutsus ta külla sõbrad ja tehti sauna.

«Rasmus oli väsinud ja läks ära magama. Teised pidutsesid edasi. Ütlesin, et ärge Rasmust segage,» rääkis Tsahkna. Üks seltskonnas viibinutest polevat sellest siiski hoolinud  ja läks Vesiloo juurde. «Rasmus viskas sõbra välja toast, hiljem midagi ei mäletanud. Ütlesin, et jälle sama asi, et unes teed asju, mida sa ei suuda meenutada,» rääkis Tsahkna, kes väitis, et Vesiloo oli vaid paar õlut joonud ega olnud purjus. Samas mingit suurt rüselemist tookord väidetavalt ei tekkinud.

Tsahkna väitel on sõpruskonnas räägitud, et unehäire avastati Vesiloo kinnitusel juba kaitseväes.

Rasmus Vesiloo sõber Timo Vaarmann tunnistas kohtupingis, et tema oli see, kes magava Vesiloo tuppa läks. Vaarmann kinnitas, et on Vesilood tundnud kümme aastat.

«Olime sõbra juures saunas, Rasmus väsis ära ja läks magama. Kell oli suhteliselt varajane, mõtlesin, et mis ta ikka magab. Nii kui ma teda puudutasin, hüppas ta püsti, võttis kratist kinni ja viskas mu eemale tugeva jõuga. Siis jäi uuesti kohe magama,» rääkis Vaarmann. «Hommikul läksin küsima, miks ta niimoodi reageerisin. Ta ei suutnud isegi meenutada,» ütles Vaarmann.

Vaarmann rääkis, et oli kuulnud sõprusringkonnas intsidendist, mis mullu augusti lõpus Tulevi ja Vesiloo vahel väidetavalt juhtus. Seejärel proovis ta Tuleviga kontakti saada Facebooki vahendusel. Seal avaldas Vaarmann soovi Tuleviga kohtuda.

Tulev väitis eile, et Vaarmann mõjutas teda kohtumisel süüdistusest loobuma. Vaarmann eitab seda. «Mina olin see inimene, tänu kellele need kaks inimest tuttavaks said. Tundsin moraalset vastutust, et teada saada, kas selline asi on juhtunud,» väitis Vaarmann kohtus.

«Triin rääkis, et Rasmus oli keset ööd ära keeranud, teda löönud ja peksnud. Lõpuks ta pääses uksest välja ja sai ära joosta,» meenutas Vaarmann, mida kohtumisel Tuleviga Ülemiste parklas räägiti. «Ütlesin, et selline asi on varem juhtunud minuga,» kirjeldas Vaarmann.

Kohus nõustus täna Vesiloole uue terviseekspertiisi tegemisega, et selgeks saada, millises seisus võis mees talle süükspandava peksmise ajal olla.

Vesiloo on äriregistri andmeil Keila haiglas hooldusraviteenuseid pakkuva PJV Hooldusravi juhatusest välja arvatud. PJV Hooldusravi uus juhatuse liige on Anders Tsahkna. Vesiloo kinnitas eile kohtus, et on 1. oktoobri seisuga töötu.

30-aastast Vesilood süüdistatakse teise inimese tervise kahjustamises, löömises, peksmises, valu tekitamises, mille eest saab karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Süüdistuse kohaselt peksis Vesiloo oma rasedat elukaaslast mullu ööl vastu 25. augustit tunni aja vältel näopiirkonda korduvalt, muuhulgas tagus kannatanut vastu seina, istus kõhule ja lõi naist jalaga kahe jala vahele. Kannatanu hinnangul võis mees teda lüüa vähemalt 60 korda.

Tulev on esitanud 20 000 euro suuruse tsiviilhagi. «Minu usk pereellu on hävitatud,» ütles Tulev ja lisas, et moraalne kahju on tema jaoks korvamatu. Ta ei kujuta ette, et võiks kunagi saada lapse või hakata taas kord kellegagi koos elama.

Vesiloo tervist menetluse käigus uurinud arst Viktor Sergejev kinnitas eile kohtule, et mees oli küll joobes osalise mälulüngaga, ent andis oma tegudest aru ja on võimeline nende eest vastutama.

«Ma ei tunnista end süüdi, aga kui kannatanu väidab, et see on tõene, siis ma vabandan tema ees ja olen teinud seda ka varem,» ütles Vesiloo eile kohtus.

Nimelt tuli kohtus ilmsiks, et Vesilool on diagnoositud somnambulism ehk unehäire, mille ajal on magaja suuteline nägema ja kõndima, kuid hiljem juhtunut ei mäleta.

Vesiloo kaitsja Aadu Luberg soovis, et viidaks läbi uus ekspertiis, kuna «Pealtnägijas» näidatu põhjal järeldas Luberg, et pole ikkagi päris selge, milline oli Vesiloo seisund väidetava peksmise ajal. Kohtunik Anne Rebane eile seda taotlust veel ei rahuldanud.

Tulev kinnitas, et tal on pärast peksmist vasaku kõrva kuulmine jäädavalt kahjustatud ja ta on pidanud vahetama töökohta. Lisaks võitleb ta posttraumaatilise stressiga ja tunneb pidevalt hirmu.

Arutelu jätkub täna, mil ütlusi annavad Vesiloo ja tema tunnistajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles