Ksenia Repson: ühine lemmik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenia Repson
Ksenia Repson Foto: Pm

Küsi suvalise venemaalase käest, kes on kõige kuulsam praegu elav eestlane, ja ta vastab kohe: «Anne Veski muidugi, ja veel too ilus tüdruk Eurovisioonilt, kuidas ta nimi oligi... See viiuliga...» Mõtleb ja lisab Eri Klasi, väikese mõttepausi järel ka Elmo Nüganeni. Kui pikemalt mõtlema jääb, siis nimetab ka Arvo Pärti, kuid Pärt pole ainult Eesti, vaid juba kogu maailma kultuurivara.


Need venemaalased, kes huvituvad poliitikast, teavad nimetada mõnda meie riigivalitsejaist (pigem negatiivse alatooniga). Need, kes jälgivad sporti – sportlasi. Muidugi tulevad meelde ka Georg Ots, Lembit Ulfsak ja Jaak Joala. Kultuuriinimesed on selles nimekirjas enamuses ja jäävad paremini meelde.

Selliseid järeldusi saan ma teha vestluste põhjal paljude Venemaa elanikega sellest, keda või mida nad Eestist teavad.
On võimatu eirata ilmset fakti: noor meeldiva välimusega laulja Uku Suviste, kes saavutas eelmisel nädalal Jurmalas peetud laulukonkursil «Uus laine» kolmanda koha, on andekas artist, kellel võib olla suur tulevik.

Kuid mõtlema paneb eesti artisti osalemine esimest korda pärast viieaastast pausi selle rahvusvahelise konkursi finaalis, millel on hiiglaslik vaatajaskond ja mis avab ukse suurtele võimalustele Vene turul.

Mis tahes samalaadse suurkonkursi suhtes skeptiliselt häälestatud inimene arvaks, et seal on nagunii kõik ostetud ja ette ära jagatud ning kui keegi võidab, siis on see millekski vajalik. Ent konkursi ajalugu näitab, et «Uue laine» finalistid, sõltumata riigist, mida nad esindavad, saavad Venemaal rahva lemmikuteks.

See tähendab, et suure tõenäosusega on Venemaal jälle aeg, mil valitakse endale uus eestlane, keda hakkab armastama kogu rahvas. Et ei räägitaks, et Venemaa ignoreerib Eestit. Siin ta ju on, teie ja meie lemmik Uku! Riike ühendav fenomen! Isegi kui ta ei hakka pärast Jurmalat murdma raskesti ligipääsetavasse Vene meelelahutusärisse, on ta igatahes kangelane, kelle nimega võib spekuleerida, kui südametunnistus lubab.

Suviste edukat osalemist Jurmalas märgati ka Eestis. Netikommentaarides tunnevad Eestis elavad venelased tõsist uhkust Suviste triumfi üle ning on liigutatud sellest, kuidas noormees, kes ei valda vabalt vene keelt, esitas Tõnis Mäe «Sind otsides» konkursi teisel päeval laitmatus vene keeles. Ka eestikeelsetes portaalides tunnustatakse: «Tubli, Uku!»

Ja veel: Venemaa ja SRÜ riikide muusikafoorumites on väga palju neid, kelle arvates on konkursi võitja armeenlanna Sona ja teisele kohale tulnud ukrainlanna Tatjana küll päris head, kuid eestlane Uku on ikkagi parem. Ning selle väitega ei tahagi vaielda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles