Suri Tarmo Leinatamm

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Leinatamm 2003. aastal «Kreisiraadio» juubeligalal.
Tarmo Leinatamm 2003. aastal «Kreisiraadio» juubeligalal. Foto: Liis Treimann

Eile õhtul suri pärast pikka haigust armastatud dirigent, meelelahutaja, legendaarse koomikutetrio «Kreisiraadio» üks liige ja poliitik Tarmo Leinatamm.

Leinatamme lahkumist kinnitas Postimehele perekonna esindaja. Viimastel aastatel oli Leinatamme avalikkuse ees harva näha, kuna ta põdes vähki. Ka elu lõpupäevad veetis ta haiglas. Siiski jätkas ta võimalust mööda nii tööd riigikogus kui ka muusikutega. Tema viimaseks suureks ettevõtmiseks selles vallas oli Vanemuises hiljuti esietendunud muusikal «Ooperifantoom», mille muusikajuht ta oli.

Leinatamme mälestuseks alustas riigikogu oma tänast istungit leinaseisakuga.

Leinatamm sündis 2. septembril 1957. aastal Keilas. Kõrghariduse omandas ta Tallinna riiklikus konservatooriumis.

1981-1992 töötas Tarmo Leinatamm Vanemuise teatris koormeistri, dirigendi ja mõnel puhul ka muusikalise kujundajana. Selle aja jooksul osales ta üle 30 lavastuse (nii ballettide, ooperite, muusikalide kui draamalavastuste) väljatoomisel. J. Straussi «Nahkhiir», G. Donizetti «Don Pasquale», E. Aava «Vikerlased», A. H. Tammsaare«Aeg tulla - aeg minna», Fr. Loewe «Minu veetlev leedi», C. Orffi Carmina «Burana» - on vaid väike loetelu tema selle perioodi töödest.

Oma muusikalise karjääri jooksul jõudis ta olla ka aastatel 1991-1994 rahvusooper Estonia dirigent. Ajavahemikus 1994-1999 oli Leinatamm Tallinna Filharmoonia direktor.

Aastatel 1996 ja 1997 dirigeeris ta Eurovisiooni lauluvõistlusel ning saateorkester andis talle erakorraliselt parima dirigendi preemia. Eesti lavadel dirigeeris Leinatamm paljusid populaarseid muusikale.

Alates 2002. aastast, kui Tartus Raekoja platsil esietendus A. L. Webberi «Evita», oli ta kuueteistkümne Vanemuises etendunud muusikali muusikajuht ja dirigent.

Ta on löönud kaasa ka mitme ansambli töös, teiste seas Harmoonikutes, Elektras ja Rosta akende koosseisus. Raadiokuulajaile ja televaatajaile on ta ilmselt eredaimalt meelde jäänud huumorisaatest «Kreisiraadio».

Aastatel 2003-2007 ja 2011-2014 oli  Leinatamm riigikogu liige, Tallinna volikokku kuulus Leinatamm 1996-2002. Reformierakonda kuulus 1995. aastast.

Leinatamm oli abielus ning tal oli kaks last.

Leinatamme ärasaatmine on 20. oktoobril algusega kell 14 Vanemuise teatri suurest majast. Perekonna teatel on kõik, kes soovivad temaga hüvasti jätta, oodatud, kuid pärgi palutakse mitte tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles