Everglades ja Madagaskari vihmamets kuulutati ohustatud paikadeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline vihmamets
Troopiline vihmamets Foto: SCANPIX

ÜRO allüksuse UNESCO maailmapärandi komitee kuulutas USAs Floridas asuva Evergladesi rahvuspargi ja Madagaskari saare troopilise vihmametsa ohustatud paikadeks.

ÜRO andmetel on Evergladesi soos haruldane keskkond saastatuse tõttu märgatavalt kannatada saanud ning selle tõttu on hukkunud väga palju veeloomi, kirjutab BBC.

Madagaskari vihmametsi ohustavad aga ebaseaduslikud raided, salaküttimine ning ka möödunud aastal toimunud sõjaväeline riigipööre.

Möödunud nädalal eemaldas UNESCO ohustatud paikade nimekirjast Galapagose saared, kuna Ecuador on loonud head tingimused sealse keskkonna kaitsmiseks.

See on teine kord, mil 20 haruldase taime- ja loomaliigi koduks olev Everglades ohustatud paikade nimekirja kantakse. Esimest korda oli see ala selles nimekirjas 1993 – 2007, pärast seal laastamistööd teinud orkaan Andrew`d.

«Tulime vastu USA soovile kanda Everglades ohustatud looduspiirkondade nimekirja. USA-l on plaanis selle õrna ökosüsteemi kaitseks luua parem ja efektiivsem süsteem,» lausus rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) esindaja Marian Kenza Ali.

Madagaskari saare Antsiranana vihmamets asub selle saare kuue rahvuspargi alal. See kanti ohustatud piirkondade nimekirja eelkõige seal leiduvate unikaalsete loomade leemurite tõttu.

«Illegaalsed raided ohustavad nende loomade eluala ning säilimist. Kutsume rahvusvahelist avalikkust seal teostatavad raided hukka mõistma,» lausus maailmapärandi komitee liige Tim Badman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles